<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A majomhimlő járványt globális vészhelyzetnek minősítette az Egészségügyi Világszervezet.

 

Ez a besorolás a legmagasabb készültségi helyzet, melyet a WHO kiadhat - írja a BBC. A döntést azzal indokolta a WHO vezérigazgatója, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hogy világszerte hirtelen nagyon kiugrott a fertőzések száma. 75 országból 16 ezer esetről tud a szervezet, és 5 halálesetről a betegség miatt.

Jelenleg csak két hasonló vészhelyzet van érvényben: egy még a koronavírus-járvány miatt, egy pedig a gyermekbénulás felszámolására irányuló erőfeszítések miatt.

Dr. Tedros szerint a sürgősségi bizottság nem tudott konszenzusra jutni abban, hogy a majomhimlő-járványt globális egészségügyi vészhelyzetnek kell-e minősíteni. Az viszont, hogy a járvány gyorsan terjed az egész világon, nemzetközi aggodalomra adhat okot.

"A WHO értékelése szerint a majomhimlő kockázata globálisan és minden régióban mérsékelt, kivéve az európai régiót, ahol magasnak értékeljük a kockázatokat" - tette hozzá.