1p

A majomhimlő járványt globális vészhelyzetnek minősítette az Egészségügyi Világszervezet.

 

Ez a besorolás a legmagasabb készültségi helyzet, melyet a WHO kiadhat - írja a BBC. A döntést azzal indokolta a WHO vezérigazgatója, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hogy világszerte hirtelen nagyon kiugrott a fertőzések száma. 75 országból 16 ezer esetről tud a szervezet, és 5 halálesetről a betegség miatt.

Jelenleg csak két hasonló vészhelyzet van érvényben: egy még a koronavírus-járvány miatt, egy pedig a gyermekbénulás felszámolására irányuló erőfeszítések miatt.

Dr. Tedros szerint a sürgősségi bizottság nem tudott konszenzusra jutni abban, hogy a majomhimlő-járványt globális egészségügyi vészhelyzetnek kell-e minősíteni. Az viszont, hogy a járvány gyorsan terjed az egész világon, nemzetközi aggodalomra adhat okot.

"A WHO értékelése szerint a majomhimlő kockázata globálisan és minden régióban mérsékelt, kivéve az európai régiót, ahol magasnak értékeljük a kockázatokat" - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!