TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Idén elmaradhat a szokásos Orbán-Putyin találkozó.

Több kérdéssel bombáztuk a mai Kormányinfón Gulyás Gergely minisztert. Aki a tájékoztatón a járványhelyzettel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a fertőzésszám alakulása stagnál.

Emlékeztettük arra, hogy Orbán Viktor mimiszterelnök a második hullám kapcsán a kórházi kezelések és az elhalálozások számának alakulására kell leginkább koncentrálni, ezekhez kell igazítani a védekezést. Csakhogy - mint lapunk is rámutatott - pont a miniszterelnök által említett esetszámoknál tapasztalni, hogy több hónapos rekordok dőlnek meg. A kérdés tehát az, mekkora esetszámoknál lenne szükség a tavsszihoz hasonló korlátozó intézkedések visszahozatalára.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a mai Kormányinfón.  MTI/Illyés Tibor Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a mai Kormányinfón. MTI/Illyés Tibor

A miniszter erre azt mondta, hogy az elmúlt napokban javulást látnak e téren, ami egybeesik más országok tapasztalataival:

a felfutás után beáll a betegszám, és bíznak benne, hogy a meghozott intézkedésekkel szinten lehet tartani az esetszámokat.

Egészségügyi intézkedésekre tehát nem készül a kormány, de mi a helyzet a gazdaságiakkal? Több vállalkozói érdekképviselet mellett most már a Magyar Nemzeti Bank is azt javasolja 50 pontos javaslatcsomagjában, hogy a kormány indítsa újra a bértámogatást, adjon újabb adókedvezményeket. A jegybank szerint ezekre szükség van a gazdaság talpra állítása érdekében.

Gulyás Gergely válaszából az derült ki, hogy erre egyhamar nem fog sor kerülni. A miniszter rögzítette, hogy természetesen a jegybank minden javaslatát megvizsgálják, és van köztük olyan - mint a családok támogatása vagy a lakáspiac fellendítése - melyekkel teljes mértékben egyet tudnak érteni. Jelezte, hogy Novák Katalin családügyi tárca nélküli miniszter egy nagy családtámogatási csomagon dolgozik.

Ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy

például a 3 gyerekes anyák szja-mentességére - ami szintén szerepel az MNB csomagjában - a költségvetés jelenlegi helyzetében nehéz lenne forrást találni.

Ami a vállalkozások működését segítő intézkedéseket illeti, csak annyit közölt, hogy heti rendszerességgel vizsgálják a helyzetet, de nem foglalt állást arról, hogy sürgősen szükség van-e ezekre az intézkedésekre, vagy sem.

Különösen érdekes pontja a jegybanki csomagnak a gázára csökkentése. Az MNB arra hívja fel a figyelmet, hogy erre a világpiaci árak lehetőséget adnak - jeleztük a miniszternek, aki először kifejtette, hogy ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya, majd kérdésünkre, hogy 2022-ig csökkentik-e a gázárakat, kitérő választ adott.

Kaptunk viszont egyértelmű válaszokat is. Így például kiderült, hogy

januártól nem csökken 10 százalék alá a személyi jövedelemadó (jelenleg 15 százalékos) mértéke.

Domokos László, az ÁSZ elnöke sürgette ezt egy minapi interjúban (teszi ezt minden évben), de Gulyás Gergely szerint ennek esélye 0, azaz nulla.

Azt is megtudtuk, hogy

a kormány immár hivatalosan is 5 százalék körüli recessziót vár idén.

Eddig kitartottak a 3 százalékos visszaesés mellett, de az elmúlt hetekben a Pénzügyminisztérium már rosszabb növekedési kilátásokról kommunikált. Most már a kormány is magáévá tette ezt a gondolatot.

Mit jelentene Magyarország szempontjából a demokrata jelölt, Joe Biden győzelme az amerikai elnökválasztáson? - folytattuk a kérdések sorát. A miniszter - aki egy korábbi, témába vágó kérdésre azt mondta, hogy Biden győzelme rosszat jelentene Magyarországnak - a lehetséges gazdasági hatásokról, változásokról azt mondta, hogy semmit nem jelentene a demokrata siker.

Az amerikai mellett az orosz politikai vezetéssel is szoros kapcsolatot ápol a magyar kormány. Ennek jegyében minden évben sor került az Orbán-Putyin csúcstalálkozóra, de idén erre még nem került sor. Megkérdeztük, az év végéig létrejöhet-e a találkozó (amit ezúttal Moszkvában tartanának).

Gulyás Gergely szerint

eddig a koronavírus-járvány miatt nem találkozott az orosz elnök és a magyar miniszterelnök, és nem is szerepel a napirenden ez a téma.

Márpedig egy ilyen szintű találkozó előkészítése hónapokar vehet igénybe, így kijelenthető, hogy idén nagy eséllyel elmarad az esemény.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.