2018. november 28. 14:30

A kormány csak így tudja támogatni Kósáék javaslatát.

Csak a munkavállaló beleegyezésével lehet a 400 órára növelt túlórát kihasználni, a kormány csak ilyen értelmű módosító javaslatot tud támogatni - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A Kósa Lajos és fideszes frakciótársai által benyújtott javaslat több ponton is változtatna a munkaidőkeret kihasználásán. A jelenleg évi 250 - kollektív szerződés esetén 300 óra - túlórát lehet elvárni a munkavállalótól. Ezt emelné a javaslat 400 órára. Valamint egy évről három évre emelnék a munkavállalóval történő elszámolás idejét.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden ezzel kapcsolatos aggályt eloszlat, hogy a jelenleg hatályos időkereteket csak az alkalmazott egyetértésével lehetne meghosszabbítani, a kormány szerint ezt a jogszabályok biztosítják.

Kérdésünkre a miniszter elmondta, a munkavállalók egyetértési jogát garantáló kiegészítésre van szükség a benyújtott törvényjavaslatnál.

A munkavállalóval történő elszámolási idő egy évről három évre való emelésével kapcsolatban Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány semmilyen egy éven túli elszámolást a túlórával nem támogat.