4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy zárt térben újra kötelező lesz a maszkviselés, és ez már szombattól érvényes. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb üzletekben újra maszkot kell viselniük a vásárlóknak.

A maszkviselés alól némi kibúvót jelenthet, hogy a kötelezettség azokra a szolgáltatókra vonatkozik, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak.

További intézkedések

Az egészségügyben kötelezővé teszik a 3. oltást, valamint az államigazgatás egyes területein is fontolgatják ugyanennek az intézkedésnek az elrendelését. Az egészségügyi dolgozóknak a második oltást követő 7. hónapig kell eleget tenniük a rendelkezésnek. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy ott lehetett megállítani a járványt, ahol az emberek túlnyomó többsége 3. oltást is kapott. Gulyás Gergely szerint nem lenne járvány, ha az embereknél elérnék a 90 százalékos oltottságot.

A járvány 4. hulláma november végén tetőzhet. (Fotó: MTI)
A járvány 4. hulláma november végén tetőzhet. (Fotó: MTI)

A miniszter hangsúlyozta, hogy több matematikai modell alapján úgy látják, Magyarországon a járvány 4. hulláma november végén december elején tetőzhet. Fennmarad az az intézkedés, hogy a tömegközlekedési eszközökön is kötelező a maszk és az a rendelet is érvényes, hogy az 500 főnél nagyobb rendezvények csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. A politikus hangsúlyozta, hogy a legnagyobb veszélyt azok jelentik, akik sokakkal találkoznak.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a jövő héten az országban több száz helyen lesz oltási akció,  ötféle vakcinából lehet választani, egyedül a kínai Sinopharm fogyott el.

Gazdaság

A miniszter elmondta, hogy a kisvállalkozóknak is megnyitják azt a lehetőséget, hogy olcsóbban juthassanak energiához. Ezt az egyetemes szolgáltatói körbe való bevonással érik el. Gulyás Gergely kiemelte, abban bíznak, hogy az olcsóbb üzemanyagárakkal az inflációt is fékezni tudják. A nagymértékű pénzromlással kapcsolatban azt is kifejtette, hogy a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank egyetért abban, hogy a jövő évi költségvetésben tervezett 3 százalékos infláció nem lesz tartható. Ennek ellenére nem döntöttek a 2022-es költségvetés módosításáról, mert megvárják december 14-ét, amikor az MNB közli majd a hivatalos inflációjelentést

Oktatás

A pedagógusok kötelező oltakozásával kapcsolatban a politikus elmondta, hogy körülbelül 1500 pedagógus nem hajlandó beoltatni magát, miközben közel 90 százalék már megkapta a szükséges oltásokat. Gulyás Gergely hangsúlyozta,

hogy nem lesz újra digitális oktatás, mert nem akarják, hogy újra megbénuljon az ország. Ha a gyerekek otthon tanulnak, akkor a szülők nem tudnak menni dolgozni, mert vigyázni kell a gyerekre – indokolt a miniszter.

Veszélyhelyzet

A veszélyhelyzetet, ami a jelenleg hatályos jogszabályok szerint december 31-ig tart minden jel szerint meg kell hosszabbítani, mert most még csak a járvány közepén járunk.

Lakcímmódosítás

Az ellenzék által támadott lakcímmódosításról szóló törvénnyel kapcsolatban a miniszter elmondta, jelenleg másfél, kétmillió ember lakik máshol, mint ahol szavaz. Az ellenzék többsége is támogatta azt a szabályt, hogy ott szavazhasson mindenki, ahol be van jelentve. A szabályt igazították az élethez, hogy ott is lehessen szavazni, ahol be van jelentkezve. Gulyás Gergely értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a jogszabályt illetően a szavazáskor nem volt ellentét, azt az ellenzék kétharmada is megszavazta, a jogszabály vitájakor meg egytelen MSZP-s politikus szólt hozzá. A miniszter nem érti, az ellenzék most miért változtatta meg álláspontját.

Halálozás

A járvány kapcsán még elhangzott, hogy a magyar halálozási adatok háromszor, ötször rosszabbak, mint más európai országokban. Gulyás Gergely szerint, ez ellen nem tudnak azonnali intézkedéseket hozni, mert a drámai adatok a rossz népegészségügyi helyzettel függnek össze. Elhízás, cukorbetegség, stb. Ez ellen csak hosszútávon lehet fellépni.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!