Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A miniszter lát esélyt a jobb gazdasági mutatókra.

Rosszabb biztos nem lesz, de valóban, jobb viszont lehet az államháztartás és az adósság alakulása az erre az évre tervezetthez képest - derült ki kollégánk kérdésére Gulyás Gergely miniszter szavaiból a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely (j) és Hollik István a Kormányinfón, 2019. november 28-án. (MTI/Soós Lajos)Gulyás Gergely (j) és Hollik István a Kormányinfón, 2019. november 28-án. (MTI/Soós Lajos)

Az államháztartás hiánya idén 1,8 százalék lenne a hatályos törvény szerint, az adósság pedig a GDP 68,5 százaléka. Az elmúlt időben azonban olyan hírek érkeztek, amelyek átrajzolják a makroszámokat. Egyrészt komoly kifizetések érkeznek Brüsszelből, másrészt - ezzel összefüggésben - mintegy 400 milliárd forintot nem uniós, hanem magyar költségvetési forrásból kénytelen finanszírozni a kormány, mert nem tudta Brüsszel számára elfogadhatóan végigvinni az érintett pályázatokat. Ez tehát egy ellenkező előjelű hatás, viszont nem egyidőben terheli a büdzsét, hanem több szakaszban, a jövő évre is átnyúlva.

Eközben a gazdaság bővülése nagyjából 5 százalék lehet idén, vagyis tetemes többletbevétele keletkezik az államkasszának.
Mivel Varga Mihály pénzügyminiszter rendszeresen tájékoztatja a kormányt a gazdaság helyzetéről, így a minisztereknek friss információk állnak rendelkezésükre a deficit és az adósság alakulásáról. A fentiekből kiindulva voltunk arra kíváncsiak, hogyan alakulnak ténylegesen a makromutatók idén, a kormány megítélése szerint alacsonyabb lehet-e a hiány és az adósság.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza alapján valóban jobb számokra lehet számítani, de arra nem vállalkozott, hogy ennek nagyságrendjét megbecsülje. Az biztos, hogy a tervszámok tarthatók, és minden esély megvan arra is, hogy annál alacsonyabbak legyenek a tényszámok. A kérdés már csak az, hogy ezt a többletet elkölti-e a kormány az év végén, vagy vállalja, hogy még közelebb vigye a deficitet az 1 százalékhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.