2019. november 28. 12:03

A miniszter lát esélyt a jobb gazdasági mutatókra.

Rosszabb biztos nem lesz, de valóban, jobb viszont lehet az államháztartás és az adósság alakulása az erre az évre tervezetthez képest - derült ki kollégánk kérdésére Gulyás Gergely miniszter szavaiból a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely (j) és Hollik István a Kormányinfón, 2019. november 28-án. (MTI/Soós Lajos) Gulyás Gergely (j) és Hollik István a Kormányinfón, 2019. november 28-án. (MTI/Soós Lajos)

Az államháztartás hiánya idén 1,8 százalék lenne a hatályos törvény szerint, az adósság pedig a GDP 68,5 százaléka. Az elmúlt időben azonban olyan hírek érkeztek, amelyek átrajzolják a makroszámokat. Egyrészt komoly kifizetések érkeznek Brüsszelből, másrészt - ezzel összefüggésben - mintegy 400 milliárd forintot nem uniós, hanem magyar költségvetési forrásból kénytelen finanszírozni a kormány, mert nem tudta Brüsszel számára elfogadhatóan végigvinni az érintett pályázatokat. Ez tehát egy ellenkező előjelű hatás, viszont nem egyidőben terheli a büdzsét, hanem több szakaszban, a jövő évre is átnyúlva.

Eközben a gazdaság bővülése nagyjából 5 százalék lehet idén, vagyis tetemes többletbevétele keletkezik az államkasszának.
Mivel Varga Mihály pénzügyminiszter rendszeresen tájékoztatja a kormányt a gazdaság helyzetéről, így a minisztereknek friss információk állnak rendelkezésükre a deficit és az adósság alakulásáról. A fentiekből kiindulva voltunk arra kíváncsiak, hogyan alakulnak ténylegesen a makromutatók idén, a kormány megítélése szerint alacsonyabb lehet-e a hiány és az adósság.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza alapján valóban jobb számokra lehet számítani, de arra nem vállalkozott, hogy ennek nagyságrendjét megbecsülje. Az biztos, hogy a tervszámok tarthatók, és minden esély megvan arra is, hogy annál alacsonyabbak legyenek a tényszámok. A kérdés már csak az, hogy ezt a többletet elkölti-e a kormány az év végén, vagy vállalja, hogy még közelebb vigye a deficitet az 1 százalékhoz.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.