2p

Üzemszünet állt be hétfőn este, a bevallási határidők előtt pár órával az Ügyfélkapun, így nem, vagy csak nehezen lehetett teljesíteni a bevallásokat. Az állami adóhatóság közölte, a személyi jövedelemadóról szóló bevallás határidejét kedd estig tolják ki.

Kedd éjfélig benyújtható a személyi jövedelemadó (szja) bevallása és az 1 + 1 százalékos rendelkezés – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője hétfő este az MTI-vel. Kis Péter András azt írta, hogy május 23-án éjfélig megtekinthetők, módosíthatók és jóváhagyhatók az szja-bevallási tervezetek a NAV eSZJA-rendszerében.

A határidő meghosszabbítását a KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) és a kapcsolódó szolgáltatások hétfői lassulása, nehézkes elérése indokolja.

A NAV így biztosítja, hogy mindenki hozzáférjen a bevallási tervezetéhez, és valamennyi rendelkezni kívánó adózó támogathassa az általa kiválasztott civil szervezetet, technikai számos vallási közösséget, illetve a Nemzeti Tehetség Programot – olvasható a közleményben.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) hétfő esti közleményében azonban azt kérte, valamennyi beadandó dokumentum esetén legyen érvényes az egy nappal kitolt határidő. „Tisztelettel kérjük az adóhatóságot, hogy – a Facebookon megjelent közleményt kiegészítendő – az üzemszünet okán ne csak az SZJA-bevallást és az adófelajánlást, hanem az ÖSSZES május 22-én esedékes bevallás, adatszolgáltatás, bejelentés határidejét is hosszabbítsák meg!” – írja a szervezet. Mint fogalmaznak, a határidő meghosszabbodásába be kell még érteni az alkalmi munkavállalók bejelentését is, azt is el kell fogadja a NAV akár 1 nap csúszással is.

A NAV az MKOE közleményére kedd reggelig nem reagált.

(MTI nyomán)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!