<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Arról szólnak a hírek, hogy nem lesznek benne a Magyarországot igen érzékenyen érintő tervezett atomenergia-szankciók az EU-s csomagban.

A Politico információi szerint az Európai Bizottság elállt attól a tervétől, hogy 10. szankciós körében intézkedéseket vezessen be Oroszország nukleáris ágazatára vagy annak képviselőire. Az Európai Bizottság eredetileg azt közölte, hogy megpróbál Oroszország polgári nukleáris ágazatát célzó szankciókat kidolgozni.

Ez a terv meghiúsult

 - írja az általában hasonló kérdésekben igen jól értesült Politico három uniós diplomatára hivatkozva. Az egyik forrás a hírportálnak úgy fogalmazott:

Sajnos a nukleáris ágazat nem szerepel ebben a javaslatban.

Ez egybecseng azzal a tervezettel, ami a Guardian birtokába jutott korábban, és amely nem tartalmazott egyértelmű választ Zelenszkij ukrán elnök azon kérésére, hogy feketelistára tegyék az orosz atomipart Európában.

Nincs veszélyben Paks 2? Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Nincs veszélyben Paks 2? Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

Magyarország biztosan vétózna

Korábban is tudható volt, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatában külön is megismételte,

természetesen mind a kőolajszállításokat, mind pedig a nukleáris együttműködést érintő korlátozási javaslatokat visszautasítjuk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindezek ne legyenek a következő szankciós csomag részei.

Arról, hogy az olajszállítással kapcsolatos szankciókkal mi lesz, egyelőre nincsen hír.