2p

Arról szólnak a hírek, hogy nem lesznek benne a Magyarországot igen érzékenyen érintő tervezett atomenergia-szankciók az EU-s csomagban.

A Politico információi szerint az Európai Bizottság elállt attól a tervétől, hogy 10. szankciós körében intézkedéseket vezessen be Oroszország nukleáris ágazatára vagy annak képviselőire. Az Európai Bizottság eredetileg azt közölte, hogy megpróbál Oroszország polgári nukleáris ágazatát célzó szankciókat kidolgozni.

Ez a terv meghiúsult

 - írja az általában hasonló kérdésekben igen jól értesült Politico három uniós diplomatára hivatkozva. Az egyik forrás a hírportálnak úgy fogalmazott:

Sajnos a nukleáris ágazat nem szerepel ebben a javaslatban.

Ez egybecseng azzal a tervezettel, ami a Guardian birtokába jutott korábban, és amely nem tartalmazott egyértelmű választ Zelenszkij ukrán elnök azon kérésére, hogy feketelistára tegyék az orosz atomipart Európában.

Nincs veszélyben Paks 2? Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Nincs veszélyben Paks 2? Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

Magyarország biztosan vétózna

Korábban is tudható volt, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatában külön is megismételte,

természetesen mind a kőolajszállításokat, mind pedig a nukleáris együttműködést érintő korlátozási javaslatokat visszautasítjuk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindezek ne legyenek a következő szankciós csomag részei.

Arról, hogy az olajszállítással kapcsolatos szankciókkal mi lesz, egyelőre nincsen hír.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!