3p

A színfalak mögött új pert indítottak a korábban novicsokkal megmérgezett orosz ellenzéki ellen.

Oroszország meghosszabbíthatja Alekszej Navalnij börtönbüntetését 15 hónappal, köszönhetően egy újabb pernek. Az orosz ellenzéki vezetőt most azzal vádolják, hogy a saját, korrupcióellenes szervezetének juttatott adományokat sikkasztotta el, tudósított a The Guardian. Ez a szervezet vádolta Valgyimir Putyint azzal, hogy egymilliárd font értékű birtokkal rendelkezik és más nyomozott más döntéshozókkal kapcsolatban azzal gyanúsítva őket, hogy korrupt módon gazdagodtak meg.

Navalnij tagadja a vádakat és politikailag motiváltnak tartja azokat.

Navalnij a börtönben - fotó: MTI/AP/Denyisz Kaminyev
Navalnij a börtönben - fotó: MTI/AP/Denyisz Kaminyev

A sikkasztással kapcsolatos pert kedden indították az IK-2 büntetőlepen, két-három óra autóútra Moszkvától.

Navalnij jelenleg egy három és fél éves büntetést tölt le hasonló vádakért. Az ellenzéki politikust 2020-ban próbálták megmérgezni a novicsok nevű idegméreggel, majd akkor fogták el, amikor visszatért Oroszországba.

Családja és támogatói azt állítják, a Kreml könnyű ítéletet akar, amit azzal is ér el, hogy a pert a büntetőtelepen tartja, ahol Navalnij követői nem tudnak úgy megjelenni, mint Moszkvában.

„… el akarják rejteni mindenki elől, a támogatói és az újságírók elől”, írta a felesége egy Instagram-posztban. „Nevetséges, hogy még attól is félnek, hogy Moszkvában tartsák a pert.”

Amikor a meghallgatások megkezdődtek kedden, Navalnaja megölelte kék börtönegyenruhába öltöztetett férjét, Maria Pevcsik, Navalnij ismert szövetségese pedig elmondta, hogy a veszély növekedett azzal, hogy a figyelem az ukrán válság felé fordult. „A veszély, vagyis annak lehetősége, hogy Navalnijt megölik a börtönben exponenciálisan növekszik annak függvényében, hogy mi történik Ukrajnában”, jelentette ki.

„Már így is nagyok az esélyek, de egy teljes orosz invázió alig hagy neki reményt a túlélésre.”

Az újságírók elmondták, hogy laptopot, telefont és hangrögzítőt nem lehetett bevinni a tárgyalóterembe.

A nép egyszerű embere, akinek nincs óriásbirtoka - fotó: MTI/AP/Denyisz Kaminyev
A nép egyszerű embere, akinek nincs óriásbirtoka - fotó: MTI/AP/Denyisz Kaminyev

Navalnij korrupcióellenes alapítványa, amely miatt sikkasztással vádolják, kormánytagok meggazdagodását vizsgálta és Putyin ellenes tüntetéseket váltott ki évekig. Emellett azzal is vádolják, hogy egy korábbi perben megsértette a bírót. Ebben a perben egy katonai veterán rágalmazása miatt akarták elítélni.

A kormány a perek mellett arra törekedett, hogy szétverje Navalnij politikai kapcsolatrendszerét, segítői ellen eljárást indított, kapcsolatait politikailag szélsőségesnek nyilvánította, legközelebbi segítőit száműzetésbe kényszerítette.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!