2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább szigorítaná a kormány a vendégmunkásokkal kapcsolatos szabályozást.

Tovább szigorítaná a kormány a vendégmunkások alkalmazását, és teljesen megtiltaná a foglalkoztatásukat az állami intézményeknél és állami tulajdonú gazdasági társaságoknál - írja a hvg.

Az unión kívüli országok (Fülöp-szigetek, India) munkavállalóinak részaránya nagyot nőtt.
Az unión kívüli országok (Fülöp-szigetek, India) munkavállalóinak részaránya nagyot nőtt.
Fotó: Fotó: Depositphotos

A lap emlékezetet, hogy a tervek szernt nem lehet majd Fülöp-szigeteki ügyintézővel találkozni a kormányablakoknál, nem veszi fel majd a telefont indiai operátor az adóhivatal infóvonalán, és nem találkozhatunk majd kínai kalauzzal sem a vasútvonalakon – ezt mind kizárja ugyanis egy, a kormány honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezet.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodán készült jogszabálytervezet ismét egy alacsonyabb rendű jogszabállyal, kormányrendelettel toldozná-foltozná a vendégmunkástörvényt, és a javasolt szigorítás valójában nem a lehetőségek szűkítése, hanem teljes tiltás.

A rendelettervezet indokolása szerint azért, mert “a magyarországi tartózkodás és munkavállalás idegen állam polgára számára nem alapjog”. Illetve hivatkozik a szöveg arra is, hogy “Magyarországon a magyar munkahelyek első helyen a magyarokat illetik meg”. Ezért tehát tilos lenne vendégmunkást foglalkoztatni az állami szférában, közintézményeknél és cégeknél.  

Kiskaput persze hagyott magának a kormány, kivételek mindig lehetnek. A rendelettervezet szerint ugyanis “a kormány által kijelölt személy kizárólag nyomos indok alapján, miniszteri kezdeményezés alapján adhat mentesítést” e szabály alól – azt nem tudni, mi lehet nyomós ok. A normaszövegből az is kiderül, hogy a kihirdetése másnapján életbe lépő rendelet visszamenőleg nem alkalmazható - fűzte hozzá a lap.

A portál megjegyzi: most is az Országgyűlés előtt van a külföldi munkavállalást szabályozó jogszabály egy másik módosítása. Az a nem is olyan régen, tavaly decemberben elfogadott vendégmunkástörvény kisebb-nagyobb változtatásait, pontosítását célozza: 27 ponton írná át a jogszabályt. Például a vendégbefektetői vízum érvényességét 6 hónapban maximalizálnák. 

Március elején jött ki a nemzetgazdasági miniszter rendelete arról, hogy idén 65 ezer vendégmunkás jöhet 15 országból Magyarországra – minden évben ugyanis miniszteri rendeletben rögzítik a kvótát. A most tervezett, az állami szférát érintő foglalkoztatási stop mellett egyébként már eddig is létezett egy tiltólista - írta a lap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!