TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A jegybank szerint nagyobb lesz az infláció, mint amivel a kormány számol.

A monetáris tanács nyilvánosságra hozta a legfrissebb makroszámait, ebből pedig az derül ki, hogy a testület magasabb inflációt vár idén, mint a kormány. A Pénzügyminisztérium változatlanul 2,8 százalékkal számol erre az évre, a tanács viszont 3,2-3,3 százalékkal.

Matolcsy György jegybankelnök (Fotó: Máthé Zoltán/MTI) Matolcsy György jegybankelnök (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Márciusban - az előző inflációs jelentés idején - még 2,6-2,8 százalékot jelezte előre, vagyis időközben romlottak a kilátások. Emögött megítélésünk szerint az élelmiszerárak változatlan ütemű emelkedése áll, amit a szűkösebb kínálat (a járvány miatt nehézkessé vált termelés és szállítás) és az alapvető élelmiszerek iránti változatlan kereslet magyaráz. A részletek majd a csütörtökön megjelenő inflációs jelentésből derülnek ki.

A következő évre viszont valamivel kedvezőbb pályát lát a tanács, mint három hónappal ezelőtt.

Az előbb említett számok abból a szempontból igazán érdekesek, hogy mire számíthatnak a nyugdíjasok idén. A nyugdíjuk 2,8 százalékkal emelkedett az év elején, de az év eddig eltelt időszakában a körükben intenzívebb inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal. Lapunk számítása szerint öt hónap átlagában 3,9 százalékos volt a nyugdíjas infláció, ami érdemben meghaladja az előbb említett 2,8 százalékot.

A nyugdíjakról szóló törvény alapján tehát járna a kiegészítés, amennyiben ezek a folyamatok változatlanok marandának az év első nyolc hónapjában - a jogszabályok szerint ugyanis az ebben az időszakban mért nyugdíjas inflációt kell alapul venni a kiegészítés megállapításakor, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árindexet.

A tegnap megjelent számok alapján is járna az időseknek a kompenzáció a tervezettnél magasabb infláció miatt, hiszen a 3,2-3,3 százalék is nagyobb, mint a kormány 2,8 százalékos terve. Ráadásul a jegybanki stáb a fogyasztói árindexre vonatkozó előrejelzését közölte, nem a nyugdíjas inflációra, ami - mint említettük - idén elszakadt a teljes társadalmat leképező kosár szerint számolt inflációtól.

A kormány egyelőre kitart a maga száma mellett, ezt kérdésünkre a korábbi Kormányinfókon megerősítette Gulyás Gergely miniszter. Aki azonban egyértelművé tette, hogy amennyiben ennél magasabb lenne az infáció, akkor a nyugdíjasok megkapják a kiegészítést, amire novemberben kerülne sor.

A következő évben 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a parlament előtt lévő költségvetési törvényjavaslat szerint. A jegybanki előrejelzés arra az évre is magasabb - 3,2-3,3 százalékos - áremelkedést vetít előre, bár ez a különbség jóval csekélyebb, mint ami idén kialakulni látszik. A nagy kérdés itt is az, hogy a nyugdíjasok kosara szerint számolt infláció mekkora lesz. Ugyanakkor jövőre már bejön a 13. havi nyugdíj első, egy heti részlete, ami az átlagnyugdíj esetében mintegy 35 ezer forintot jelent éves szinten a havi nyugdíjon felül. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.