Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A jegybank szerint nagyobb lesz az infláció, mint amivel a kormány számol.

A monetáris tanács nyilvánosságra hozta a legfrissebb makroszámait, ebből pedig az derül ki, hogy a testület magasabb inflációt vár idén, mint a kormány. A Pénzügyminisztérium változatlanul 2,8 százalékkal számol erre az évre, a tanács viszont 3,2-3,3 százalékkal.

Matolcsy György jegybankelnök (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)
Matolcsy György jegybankelnök (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Márciusban - az előző inflációs jelentés idején - még 2,6-2,8 százalékot jelezte előre, vagyis időközben romlottak a kilátások. Emögött megítélésünk szerint az élelmiszerárak változatlan ütemű emelkedése áll, amit a szűkösebb kínálat (a járvány miatt nehézkessé vált termelés és szállítás) és az alapvető élelmiszerek iránti változatlan kereslet magyaráz. A részletek majd a csütörtökön megjelenő inflációs jelentésből derülnek ki.

A következő évre viszont valamivel kedvezőbb pályát lát a tanács, mint három hónappal ezelőtt.

Az előbb említett számok abból a szempontból igazán érdekesek, hogy mire számíthatnak a nyugdíjasok idén. A nyugdíjuk 2,8 százalékkal emelkedett az év elején, de az év eddig eltelt időszakában a körükben intenzívebb inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal. Lapunk számítása szerint öt hónap átlagában 3,9 százalékos volt a nyugdíjas infláció, ami érdemben meghaladja az előbb említett 2,8 százalékot.

A nyugdíjakról szóló törvény alapján tehát járna a kiegészítés, amennyiben ezek a folyamatok változatlanok marandának az év első nyolc hónapjában - a jogszabályok szerint ugyanis az ebben az időszakban mért nyugdíjas inflációt kell alapul venni a kiegészítés megállapításakor, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árindexet.

A tegnap megjelent számok alapján is járna az időseknek a kompenzáció a tervezettnél magasabb infláció miatt, hiszen a 3,2-3,3 százalék is nagyobb, mint a kormány 2,8 százalékos terve. Ráadásul a jegybanki stáb a fogyasztói árindexre vonatkozó előrejelzését közölte, nem a nyugdíjas inflációra, ami - mint említettük - idén elszakadt a teljes társadalmat leképező kosár szerint számolt inflációtól.

A kormány egyelőre kitart a maga száma mellett, ezt kérdésünkre a korábbi Kormányinfókon megerősítette Gulyás Gergely miniszter. Aki azonban egyértelművé tette, hogy amennyiben ennél magasabb lenne az infáció, akkor a nyugdíjasok megkapják a kiegészítést, amire novemberben kerülne sor.

A következő évben 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a parlament előtt lévő költségvetési törvényjavaslat szerint. A jegybanki előrejelzés arra az évre is magasabb - 3,2-3,3 százalékos - áremelkedést vetít előre, bár ez a különbség jóval csekélyebb, mint ami idén kialakulni látszik. A nagy kérdés itt is az, hogy a nyugdíjasok kosara szerint számolt infláció mekkora lesz. Ugyanakkor jövőre már bejön a 13. havi nyugdíj első, egy heti részlete, ami az átlagnyugdíj esetében mintegy 35 ezer forintot jelent éves szinten a havi nyugdíjon felül. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.