<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Autóval 3,5 óra, megkülönböztető jelzés használatával még gyorsabb lett volna eljutni Budapestről a szlovéniai Cirkovcébe, a miniszterelnök, illetve a külgazdasági és külügyminiszter viszont egy jóval gyorsabb és drágább módot választott.

A magyar határról mindössze 80 kilométerre fekvő Mariborba a Magyar Honvédség egyik Airbusával repült Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – állítja Facebook-posztjában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki bejegyzését a 605-ös farokszámú Airbus A-319-es gép repülési adataival is illusztrálta.

A politikus szerint az út megtehető lett volna személyautóval 3,5 óra alatt, illetve – mint fogalmaz – „villogóval” még gyorsabban is. Hadházy szerint a repülés 4 millió forintba került.

A két vezető politikus útjának apropója az volt, hogy a Maribor melletti Cirkovcében átadták azt az energetikai beruházást, mely összeköti a magyar és a szlovén villamosenergia-hálózatot, így növelve az energiaellátás biztonságát.

Ellenőriztük, a Flightaware adatai szerint a 605-ös farokszámú, HUAF452 lajstromszámú Airbus pénteken reggel 8 órakor szállt fel a kecskeméti légibázisról, 8 óra 24 perckor landolt a Liszt Ferenc repülőtéren. Innen 10 óra 52 perckor indult Mariborba, ahol 11 óra 29 perckor szállt le.

Orbán Viktor 10 óra 42 perckor posztolta „Irány Szlovénia!” feliratú fotóját a Facebookra, míg Szijjártó Péter 10 óra 48 perckor tette közzé azt a képet, ahogy beszáll az Airbusba.

A visszaútra a délután derekén került sor. A repülési adatok szerint a repülőgép délután 4 óra 14 perckor szállt fel, majd fél óra repülést követően, 4 óra 46 perckor landolt a Liszt Ferenc repülőtéren.

A HUAF452 lajtromszámú repülőgép pénteki repülési adatai. Fotó: Flightaware
A HUAF452 lajtromszámú repülőgép pénteki repülési adatai. Fotó: Flightaware

A Népszava megkeresésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke csak annyit írt, „meg tudja erősíteni”, hogy Orbán és Szijjártó valóban repülőgépre ült az utazás kedvéért. A lap megjegyzi, a kormányfő a legutóbb az ugyancsak közeli Kassára, a V4-ek csúcstalálkozójára is a honvédség egyik repülőjével ment.