Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Hajdúnánáson a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is elfogadták, hogy a kormány 65 milliárd forintból MotoGP-pályát építsen. Az állami cégnek még semmi nyoma.

Hajdúnánáson a képviselő-testület hat kormánypárti és négy ellenzéki képviselője is megszavazta Szolláth Tibor fideszes polgármesternek azt az előterjesztését még az augusztus 8-i testületi ülésen, amely szerint támogatják, hogy a kormány 65 milliárd forintból MotoGP-pályát építsen a településen - derül ki az ülés jegyzőkönyvéből.

A polgármester ráadásul név szerinti szavazást kért, valamint a szavazás előtt bírósággal fenyegette meg a rémhírterjesztőket. Nagy vita nem volt a beruházásról, az ellenzék is csak annyit kért, hogy a MotoGP-pálya építéséről tartsanak majd lakossági fórumokat.

Ezt a testületi szavazást már azután tartották, hogy június 20-án Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette a 65 milliárd forintos beruházást.

A pálya építése hamarosan elkezdődik, hiszen 2022 végén, vagy legkésőbb 2023 év elején tesztversenyt kell rendeznünk, és addigra készen kell állniuk az ehhez kapcsolódó szállodáknak, konferencia-központnak, oktatóközpontnak is

- mondta a miniszter. Júliusban pedig kormányhatározat született arról, hogy megalapítják a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft-t 3 millió forint jegyzett tőkével és 100 millió forint tőketartalékkal. Ennek a cégnek egyelőre semmi nyoma, pedig elvileg még az idén kiírnák az első közbeszerzéseket.

A kocka tehát el van vetve, a kormányt az sem zavarja különösebben, hogy a pályához termőföldet kell majd leaszfaltozni - legalábbis ez derül ki Schanda Tamás, ITM államtitkárnak egy ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Hajdúnánáson egy rendkívül modern, korszerű vonalvezetésű, a környezetvédelmi előírásoknak teljes mértékben megfelelő pálya épül. A termőföld védelme érdekében a beruházás során arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb, mezőgazdaságilag kis értékű terület kerüljön ki a földművelésből

- válaszolta az államtitkár.

2021-ben már jelentős forrást igényel az építkezés és annak előkészítése, ezzel összefüggésben 20,4 milliárd forintot fognak a jelenlegi tervek szerint elkölteni. Az összeget ráadásul a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozó, a gazdaság talpraállását szolgáló Gazdaságvédelmi Alapból biztosítják.

A 20,4 milliárd forint a magyarországi versenyhelyszín (pálya és kapcsolódó létesítmények) megépítésének első fázisát biztosítja. Jövőre pedig már az első kapavágások is megtörténhetnek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.