4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

November 10. óta, azaz majdnem három hónapja halasztják azokat a műtéteket az egészségügyi veszélyhelyzet miatt, amelyek nem életbevágóan fontosak. Rápillantottunk a kórházi várólistákra, mit tükröznek a számok az egy hét híján egy negyedév számainak tükrében.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere tavaly rendelte el az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében a halasztható műtétek - ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését november 10-től. Kivételt képeznek a rendelkezés alól a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Továbbra is meg kell kapniuk a szükséges ellátást a rákbetegeknek, menniük kell tovább a szervezett onkológiai szűrővizsgálatoknak, nem maradhatnak el a fontos kardiológiai ellátások, biztosítani kell meddőségi kezeléseket is, és szervátültetéseket is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

Továbbra is szürkehályog műtétre várnak a legtöbben. Fotó: DepositphotosTovábbra is szürkehályog műtétre várnak a legtöbben. Fotó: Depositphotos

Jelenleg kis híján 30 ezer fő várakozik összesen valamilyen műtétre az országban, ezek természetesen nem mindegyike elektív. Az, hogy melyek a halasztható műtétek, azokról a számok megugrása beszél. Ebben a pillanatban jelenleg a legtöbb ember szürkehályog műtétre vár. A legmagasabb várólisták tehát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) statisztikája szerint a mai napon a következő műtéteknél tapasztalható:

  1. Szürkehályog műtétek: november 9-én sem várakoztak kevesen (8731 fő), míg január 28-án már 9737 fő várakozik. Növekedés: 1006 fő.
  2. Térdprotézis műtétek: november 9-én 5712 fő, jelenleg pedig 6503 fő szerepel a várólistán. Növekedés: 791 fő.
  3. Csípőprotézis műtétek: november 9-én 4516 fő, 2021. január 28-án azonban már 5260 fő. Növekedés: 742 fő.
  4. Sérvműtétek: november 9-én 655 fő, míg jelenleg 736 fő várakozik. Növekedés: 81 fő.
  5. Jelentős kiterjesztett gerincműtétek: november 9-én 106 fő, január 28-án már 153 fő vár. Növekedés: 47 fő.
  6. Gerincsérv műtétek: november 9-én 34 fő, a mai napon viszont már majdnem ennek duplája, 60 fő várakozik.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.