2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Átlagosan is 42,7 százalék az áremelkedés az ipari termelői árakban.

A KSH most közzétett adatai szerint az ipari termelői árak 2022 szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest 42,7, az előző hónaphoz viszonyítva 1,8 százalékkal növekedtek

2022 szeptemberében az ipari termelői árak átlagosan 42,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 66,2, az exportértékesítésé 30,7 százalékkal magasabbak voltak. A belföldi értékesítés árainak gyorsabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 2,5, az exporté 1,5, az ipari termelői árak pedig összességében 1,8 százalékkal nőttek.

2022 szeptemberében a 2021. szeptemberihez képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 66,2 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 62százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 39,5, a 33százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 137 százalékkal emelkedtek.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 90,0, a beruházási javakat gyártókban 18,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 35,9 százalékkal növekedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 30,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 96százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 26,3, a 3,8százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak drasztikus növekedése következtében – 168százalékos volt a drágulás.

2022. január–szeptemberben a 2021. január–szeptemberihez képest:

  • A belföldi értékesítés árai 47,4, az exportértékesítéséi 24,6, az ipari termelői árak pedig összességében 32,3 százalékkal emelkedtek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!