<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Több ezres tömeg indult el a Hősök teréről az Andrássy úton az oktatási körülmények javítását követelve.

A tanári életpályamodellért, a méltó munkakörülményekért és a leterheltség csökkentéséért tüntetnek a fővárosban péntek délután. A tiltakozó több ezres tömeg a Hősök terén gyülekezett, ahonnan az Andrássy úton vonultak végig vegyesen tanárok, diákok és szülők.

A tömeg

„Szabad ország, szabad oktatás!”,

„Nincs tanár, nincs jövő!”,

valamint

„Elegünk van!”

skandálással vonult végig a budapesti sugárúton, ahol azt kérik az emberektől, csatlakozzanak a menethez. A menet célja a Széchenyi tér, ahol az oktatás ügyéért felelős belügyminiszter székel.

A pénteki napon egyébként több hazai város oktatási intézményében is tiltakoztak a kormány oktatást ellehetetleníő politikája ellen.

A kormányzat pedagógusokkal szemben tanúsított viselkedése már a külföldi média érdeklődését is felkeltette.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölte, 2023-ban 21, 2024-ben 25, majd 2025-ben 30 százalékos pedagógusbér-emelést jelentett be, ami a miniszter szerint azt jelenti, hogy addigra a pedagógusok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát. Lapunknak arra a felvetésére, hogy miközben szeptemberben már 20,1 százalék volt az infláció, mely szakértők szerint még nem a csúcs, ehhez képest a januári 21 százalékos emelés nem jelent reálbér-emelkedést, úgy reagált, szerintük az éves infláció 13 százalék körül lesz.