<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felszólították a polgári lakosságot, hogy meneküljenek Herszon környékéről. Az oroszok megálltak, de folyamatosan lövik az ukrán településeket.

 • Az ukrán hatóságok felhívást intéztek Herszon és Zaporizzsja megyék orosz megszállás alatt álló területeinek lakóihoz, hogy “minden lehetséges módot kihasználva” hagyják el otthonaikat. Irina Verescsuk, a megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszterelnökhelyettes így fogalmazott:

”Szükséges, hogy megtalálják a távozás útját, mert a fegyveres erőink meg fogják szüntetni a megszállást. Hatalmas ütközet lesz. Nem akarok senkit megijeszteni, mindenki úgyis ért mindent.”

 • A herszoni megyei tanács helyettes elnöke, Jurij Szobolevszki pedig tegnap arról beszélt, hogy tudja, mennyire nehéz az evakuáció, de “meg kell tenni”. Azoknak, akik nem képesek elhagyni lakhelyüket, azt tanácsolta, hogy készüljenek fel heves harcokra. “Fel kell készülniük arra, hogy újra biztonságos helyeket kell keresniük, szükségük lesz vízkészletekre és élelemre is, hogy csapataink támadását átvészelhessék” - figyelmeztetett.
  A régiót még a háború első napjaiban, szinte ellenállás nélkül szállták meg az orosz csapatok, a megszállók azóta igyekeznek saját közigazgatást kiépíteni ezeken a területeken, és minden jel szerint kelet-ukrajnai mintára egy újabb szakadár bábállam létrehozására készülnek. Az oroszok a Szeverodonyecknél és Liszicsanszknál komoly veszteségek árán elért győzelem után az elmúlt napokban egységeik újraszervezésével voltak elfoglalva, miközben tüzérségük és légierejük a frontvonal közelében, illetve Ukrajna távolabbi részein is heves támadásokat intézett polgári célpontok ellen.
  Az ukrán erők az elmúlt hetekben több kisebb ellentámadást indítottak Herszon környékén, és nyugati elemzők szerint is reális, hogy ezek egy nagyobb, a város, illetve a környező területek visszafoglalását célzó offenzíva előkészítését szolgálták. Kérdés persze, hogy a jól kiépített, jelentős tüzérségi támogatást is felvonultató orosz védelmi vonalak áttöréséhez valóban van-e elég ereje az ukránoknak, illetve hogy a mostani nyílt felhívások nem csak a figyelem elterelését szolgálják-e.

 • Közel 10 ezer ukrán katona érkezhet az Egyesült Királyságba, hogy többhetes katonai kiképzésen vegyen részt. Az erre kijelölt egységek közül az első már meg is érkezett, és tagjai találkoztak Ben Wallace brit védelmi miniszterrel is.
 • Újabb orosz tüzérségi és rakétacsapások érték Mikolajivot, Harkivot, Kijevi Riht és más ukrán településeket is szombaton, illetve a szombatról vasárnapra virradó éjszaka, Donyeck még ukrán kézen lévő területét különösen hevesen lőtték, több halálos áldozatról is beszámoltak az ukrán források.
 • Kanada kivételes engedélyt adott arra, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték egy megjavított orosz turbináját visszaszállítsák Németországba. A gázvezetéken holnaptól “tervezett karbantartást” kezdenek az oroszok, a 10 napos munkálatok ideje alatt nem fog ezen a vezetéken át gáz érkezni Németországba, de sokan tartanak attól, hogy a gázszállítás a karbantartás végeztével sem fog helyreállni.
 • Közben egyre több olyan intézkedést jelentenek be Németországban, ami a várható gázhiányra való felkészülést szolgálja, szeptember közepétől nem lesz melegvíz számos iskolában, Berlinben a szabadtéri úszómedencék fűtését kapcsolják le, Kölnben az utcai közvilágítás fényerejét csökkentik 30 százalékkal.
 •  

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.