TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Magánberuházás keretén belül létesülhet sporthotel a budajenői dombok között.

Hatalmas beruházás előkészületei zajlanak Budajenő határában; egy 5,8 hektáros területen 4 - egyenként 4 emeletes - épületből álló sporthotel épülhet a jövőben - derül ki a zöldhatóság számára benyújtott előzetes vizsgálati dokumentumokból. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának október 30-i határozata értelmében a Dominium Invest Kft., mint beruházó által tervezett Grapehill Sport Hotel létesítésének "jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges".

Az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint a négy szabadon álló épület pince, földszint és 3 emelet szintekkel kerül megépítésre.

Forrás: engedélyeztetési dokumentáció Forrás: engedélyeztetési dokumentáció

Az épületekben összesen 253 apartman, gépészeti helyiségek, konyha és étterem, valamint egy közfürdő minősítésű wellness részleg kialakítása tervezett. A létesítmény mellé utak és 260 darab felszíni parkolóállást terveznek.

A wellness részlegen lenne

  • egy úszómedence,
  • egy melegvizes ülőmedence,
  • egy jacuzzi medence,
  • egy melegvizes Kneipp medence
  • és egy hidegvizes Kneipp medence.

A tervek szerint a hotel 30 alkalmazottal működne és a beruházók azzal számolnak, hogy a létesítményt napi szinten kb. 400 fő használná. A hitel engedélyeztetési folyamata idén zajlik le, a megvalósítást pedig jövőre tervezik. Az építés tervezett ideje 12-15 hónap lenne.

Forrás: engedélyeztetési dokumentáció Forrás: engedélyeztetési dokumentáció

Hatalmas beruházásnak tűnik

Első látásra váratlannak és meglepőnek hathat, hogy egy 1866 fős község határába ekkora létesítményt akarjanak megvalósulni. A vizsgálati dokumentációban foglaltak szerint a beruházás olyan turisztikai fejlesztés lesz, ami a térség egyik fontos gazdasági vállalkozásává válhat. Ezt támasztja alá, hogy

  • szélesíti a magyarországi turisztikai szolgáltatások körét; külföldiek számára is megfelelő turisztikai vonzereje lehet.
  • Rendszeres sportolási lehetőséget biztosít a közvetlen lakókörnyezete számára.
  • A fejlesztés az építóipari szolgáltatások használata által további gazdaságélénkítő hatást fejt ki már az építés időszakában is, valamint
  • működése megindulása után munkahelyeket teremt (30 fő alkalmazott foglalkoztatása, valamint a beszállítói körben további folyamatos munkalehetőségeket).

A beruházással kapcsolatban megkerestük a Dominium Invest Kft.-t, ám ők egyelőre nem kívántak a témában nyilatkozni.

Az, hogy a sporthotel 253 apartmannal fog rendelkezi, meglehetősen nagy befogadóképességre utal. Ha apartmanonként két személlyel számolunk, akkor minimum 506 férőhelyet biztosíthat a létesítmény.

Forrás: engedélyeztetési dokumentáció Forrás: engedélyeztetési dokumentáció

A hatalmas jelzőt alátámasztja gyors keresésünk is. Hasonlóan nagy sporthotel Telkiben található, a Globall Sport Hotel, mely 250 főt tud fogadni. A Debrceni Sport Hotel 120 férőhelyes, a szegedi Tisza Sport Hotel 106 szobával rendelkezik, a kecskeméti Sport Hotelnek pedig a különféle szobatípusokat összegezve sincs összesen 40 szobája.

Milliárdos vállalkozó a háttérben?

A projekt beruházója a Dominium Invest Kft., a cég ügyvezetője Tóth György, tulajdonosa pedig 2017. júniusa óta a ciprusi székhelyű AIOS Peninsula Limited. A 2006-ban alapított társaság korábban a Kenyeres Sándor nevével fémjelzett, ingatlanbefektetéssel foglalkozó Burginvestből vált ki. Kenyeres Sándor Magyarország egyik legvagyonosabb embere, nevéhez köthető a budapesti Mammut központ felépítése és korábban tulajdonosa volt a ma már Mészáros Lőrinchez köthető Talentis Groupnak.

Kenyeres Sándornak egyébként a 2000-es évek elején már volt egy nagyszabású terve, a Zsámbéki-medencében szerette volna megvalósítani a "magyar Szilícium-völgyet". Annak idején azt kommunikálták, hogy a Talentis regionális térségfejlesztési program célja az, hogy a következő 20 év alatt csaknem 300 projekt révén, egyebek között egyetemváros, innovációs központ és technológiai park felépítésével, 75-80 százalékban magántőkéből, illetve 20-25 százalékban EU-s és nemzeti támogatásból létrejöjjön az első közép-európai tudásvölgy a Zsámbéki-medencében. Ez azonban menet közben valahol félre csúszott, hiszen a tervezett fejlesztésekből gyakorlatilag semmi nem valósult meg. A beharangozott fejlesztések közül tudomásunk szerint csupán a Herceghalom határában felépült Agrogate agrárlogisztikai bázis és szintén ezen a településen az Abacus Hotel készült el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.