4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magánberuházás keretén belül létesülhet sporthotel a budajenői dombok között.

Hatalmas beruházás előkészületei zajlanak Budajenő határában; egy 5,8 hektáros területen 4 - egyenként 4 emeletes - épületből álló sporthotel épülhet a jövőben - derül ki a zöldhatóság számára benyújtott előzetes vizsgálati dokumentumokból. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának október 30-i határozata értelmében a Dominium Invest Kft., mint beruházó által tervezett Grapehill Sport Hotel létesítésének "jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges".

Az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint a négy szabadon álló épület pince, földszint és 3 emelet szintekkel kerül megépítésre.

Forrás: engedélyeztetési dokumentáció
Forrás: engedélyeztetési dokumentáció

Az épületekben összesen 253 apartman, gépészeti helyiségek, konyha és étterem, valamint egy közfürdő minősítésű wellness részleg kialakítása tervezett. A létesítmény mellé utak és 260 darab felszíni parkolóállást terveznek.

A wellness részlegen lenne

  • egy úszómedence,
  • egy melegvizes ülőmedence,
  • egy jacuzzi medence,
  • egy melegvizes Kneipp medence
  • és egy hidegvizes Kneipp medence.

A tervek szerint a hotel 30 alkalmazottal működne és a beruházók azzal számolnak, hogy a létesítményt napi szinten kb. 400 fő használná. A hitel engedélyeztetési folyamata idén zajlik le, a megvalósítást pedig jövőre tervezik. Az építés tervezett ideje 12-15 hónap lenne.

Forrás: engedélyeztetési dokumentáció
Forrás: engedélyeztetési dokumentáció

Hatalmas beruházásnak tűnik

Első látásra váratlannak és meglepőnek hathat, hogy egy 1866 fős község határába ekkora létesítményt akarjanak megvalósulni. A vizsgálati dokumentációban foglaltak szerint a beruházás olyan turisztikai fejlesztés lesz, ami a térség egyik fontos gazdasági vállalkozásává válhat. Ezt támasztja alá, hogy

  • szélesíti a magyarországi turisztikai szolgáltatások körét; külföldiek számára is megfelelő turisztikai vonzereje lehet.
  • Rendszeres sportolási lehetőséget biztosít a közvetlen lakókörnyezete számára.
  • A fejlesztés az építóipari szolgáltatások használata által további gazdaságélénkítő hatást fejt ki már az építés időszakában is, valamint
  • működése megindulása után munkahelyeket teremt (30 fő alkalmazott foglalkoztatása, valamint a beszállítói körben további folyamatos munkalehetőségeket).

A beruházással kapcsolatban megkerestük a Dominium Invest Kft.-t, ám ők egyelőre nem kívántak a témában nyilatkozni.

Az, hogy a sporthotel 253 apartmannal fog rendelkezi, meglehetősen nagy befogadóképességre utal. Ha apartmanonként két személlyel számolunk, akkor minimum 506 férőhelyet biztosíthat a létesítmény.

Forrás: engedélyeztetési dokumentáció
Forrás: engedélyeztetési dokumentáció

A hatalmas jelzőt alátámasztja gyors keresésünk is. Hasonlóan nagy sporthotel Telkiben található, a Globall Sport Hotel, mely 250 főt tud fogadni. A Debrceni Sport Hotel 120 férőhelyes, a szegedi Tisza Sport Hotel 106 szobával rendelkezik, a kecskeméti Sport Hotelnek pedig a különféle szobatípusokat összegezve sincs összesen 40 szobája.

Milliárdos vállalkozó a háttérben?

A projekt beruházója a Dominium Invest Kft., a cég ügyvezetője Tóth György, tulajdonosa pedig 2017. júniusa óta a ciprusi székhelyű AIOS Peninsula Limited. A 2006-ban alapított társaság korábban a Kenyeres Sándor nevével fémjelzett, ingatlanbefektetéssel foglalkozó Burginvestből vált ki. Kenyeres Sándor Magyarország egyik legvagyonosabb embere, nevéhez köthető a budapesti Mammut központ felépítése és korábban tulajdonosa volt a ma már Mészáros Lőrinchez köthető Talentis Groupnak.

Kenyeres Sándornak egyébként a 2000-es évek elején már volt egy nagyszabású terve, a Zsámbéki-medencében szerette volna megvalósítani a "magyar Szilícium-völgyet". Annak idején azt kommunikálták, hogy a Talentis regionális térségfejlesztési program célja az, hogy a következő 20 év alatt csaknem 300 projekt révén, egyebek között egyetemváros, innovációs központ és technológiai park felépítésével, 75-80 százalékban magántőkéből, illetve 20-25 százalékban EU-s és nemzeti támogatásból létrejöjjön az első közép-európai tudásvölgy a Zsámbéki-medencében. Ez azonban menet közben valahol félre csúszott, hiszen a tervezett fejlesztésekből gyakorlatilag semmi nem valósult meg. A beharangozott fejlesztések közül tudomásunk szerint csupán a Herceghalom határában felépült Agrogate agrárlogisztikai bázis és szintén ezen a településen az Abacus Hotel készült el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!