2019. február 19. 19:00

Múlt héten megszületett a hatóság határozata, mely szerint nincs jelentős környezeti hatással a Dunai Evezős Központ beruházása.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala múlt héten hozta meg a határozatát a Dunai Evezős Központ létesítésével összefüggésben. A hatóság az előzetes vizsgálati eljárás alapján megállapította, hogy

"a Dunai Evezős Központ evezős pálya létesítésének jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges".

Ez azt jelenti, hogy ha meglesznek az építési és vízjogi létesítési engedélyek, elkezdhető a beruházás.

A hatóság állásfoglalása jogerős, az ellen fellebbezésnek nincs helye, bár a projekt jelentős területnyi erdő kivágásával is jár, mint az az előzetes vizsgálati dokumentációból kiderült. Csepelnél 6,8 hektárnyi erdőt vágnak ki, a pesti oldalon további 4,5 hektárnyi zöldterületet érint a beruházás és eltüntetnek 1,2 hektárnyi parkosított zöldterületet, ligetes állományt. A hatóság ezzel kapcsolatban csak annyit kötött ki, hogy a fakivágásoknak a fészkelési és utódnevelési időszakon kívül, április 1. előtt vagy augusztus 31. után szabad megtörténniük. Az idősebb, odús, üreges fákat a denevérfajok telelési időszaka előtt, augusztus 31. és október 31. között lehet kivágni.

A vizsgálati terület beosztása (Forrás: EVD) A vizsgálati terület beosztása (Forrás: EVD)

A természeti beavatkozások és fakivágások révén a parti sáv jelenlegi lombtömegének közel 90 százaléka fog megsemmisülni. Mindkét parton gyakorlatilag eltűnnek a nádasok, ami a tájképre is kedvezőtlenül hat majd. Helyüket átveszik majd a fix és ideiglenes lelátók is. A dokumentációk alapján a pesti oldalon 5000, a csepeli oldalon pedig 12 500 férőhelyes lelátó lesz.

Az evezős központ a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében valósul meg, és az már biztos, hogy az eredetileg becsült 255 millió forint helyett 347 millióba kerül a központ tervezése, amit a FŐMTERV Zrt., az Aquaconsult Kft. és az ÖKO Zrt. triója végezhet el. A vizsgálati dokumentációban foglaltak szerint több pozitív gazdasági-társadalmi hatása lesz az evezős központnak, amit - ha minden a tervek szerint alakul - véglegesen 2022-ben lehet használatba venni.

A központ létesítését indokolja, hogy

  • sportolási lehetőséget biztosít mind a versenysport, mind a tömegsport számára. Utóbbi hatása hosszú távon az egészséges életmód terjedésén túl a lakosság javuló általános egészségügyi állapota.
  • Elősegíti a turizmust is, mivel a várakozások szerint a nézők egy része nem budapesti lesz, ami növeli majd az idegenforgalmi bevételeket, mind a szálláshelyeken, mind az egyéb idegenforgalomhoz kapcsolódó tevékenységek, szolgáltatások esetében.
  • Budapest és egész Magyarország globális ismertsége, elismertsége nőhet egy-egy világverseny megrendezésén keresztül.
  • A központ javítja a térségben élők kikapcsolódási lehetőségeit.
  • Népességmegtartó, településfejlesztő hatása van,
  • és növeli a közeli ingatlanok értékét.

Világversenyek egyébként várhatóan 2-3 évente kerülhetnek megrendezésre 7-10 napon át. Ekkor a vizsgálati dokumentáció készítői úgy számoltak: a területre óránként 16 csuklós busz és 639 személygépkocsi érkezhet (majd távozhat).

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok