<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tavaly november óta eltelt egy évben 44 százalékkal nőtt a használtautók ára az Egyesült Államokban. Az áremelkedés trendje pedig nem hogy csökkenne, éppen ellenkezőleg: tovább nő. Egy  hónap alatt októberről novemberre 4,9 százalékkal ugrottak meg az árak.

Értetlenül és hitetlenkedve állnak a vevők az amerikai autókereskedők szalonjaiban: nem csupán az új autók ára nő folyamatosan, de nincs a megszokott választék, és a népszerű típusokra heteket-hónapokat kell várni. Aki pedig használt autót venne, annak még nagyobb a megdöbbenése, ezek ára ugyanis folyamatosan felfelé araszol.

A járvány miatt emelkedik a használt autók ára. (Fotó: carspecs.us)A járvány miatt emelkedik a használt autók ára. (Fotó: carspecs.us)

A friss statisztikai adatok szerint egy átlag használt autó ára hetente (!) 100-200 dollárral emelkedik, ami teljesen szokatlan az amerikai piacon. A pandémia hatására megindult áremelkedés úgy tűnik folyamatos: tavaly november óta 44 százalékkal nőtt a használt autók ára és a tempó csak fokozódik. Idén novemberben közel már 5 százalékkal magasabb árat láthattak a vevők az autótelepeken.

A szokatlan - ám a világ sok országában, így Magyarországon is! - jellemző áremelkedés oka a pandémia miatt leállt-lelassult autógyártás. A járvány miatt az Egyesült Államokban is szinte megbénult az autógyártás - tavaly áprilisban például 99 százalékkal zuhant be a helyi gyártás - ami azt jelentette, hogy a 2020-as évben 23 százalékkal kevesebb autó hagyta el az ottani gyártósorokat, mint 2019-ben.

... és a helyzet azóta sem javult gyökeresen. A részegység beszállítások akadoznak, a chiphiány pedig már-már tragikus. Személyautók tízezrei állnak a gyárak udvarán a mikroprocesszorokra várva. Egyes becslések szerint a chip hiány tartós marad, ennek enyhülésére  egyes becslések szerint 2023-ig várni kell.

Az amerikai vevők azonban nem szokták meg a gépkocsira várakozást. Márcsak azért sem, mert a lakosság közel felének - egész pontosan 45 százalékának - egyáltalán nincs lehetősége a tömegközlekedést használni.  Csak a nagyvárosokban működik  jól kiépített busz vagy villamos hálózat. Rá vannak tehát a kocsira utalva - ez éppen úgy napi szükséglet, mint az elektromos áram, vagy a vezetékes víz.

Az ottani új autók eladások idei alakulását még befolyásolhatja december, de már most látszik, hogy idén is lesz némi csökkenés. A 2020-as 14,9 millió darabos eladás majdnem 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019-ben. Az idei év első negyede ugyan jól alakult (13,2 százalékkal több kocsit értékesítettek) az USA-ban, de az év egésze már cseppet sem alakul ilyen jól. Az eladások száma az év eddigi szakaszában 8 százalékos csökkenést mutat.  A vásárlási kedv  ugyanakkor továbbra sem lanyhult, de  ezzel nem tartott lépést a kínálat. Jól mutatja ezt a raktárkészletek nagysága is. Idén novemberben mindössze egymillió autó állt a kereskedők telepein , míg a korábbi években ez meghaladta a 3 milliót. A legnépszerűbb gépjármű kategória továbbra is a városi terepjáró (SUV) amely az eladások több mint felét teszi ki, ezt követi a pick-up közel 25 százalékkal, a hagyományos személykocsikból pedig egyre kevesebbet adnak el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.