<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A higiénés ápolás mind az emberek, mind az állatok életében fontos szerepet kell, hogy játsszon. Ahogy mi is rendszeresen fürdünk, fésülködünk, úgy a kedvencünknek sem árt meg a rendszeres tisztálkodás. Igen ám, de hogyan szoktassuk hozzá ehhez a kutyákat, és mikor kezdjük el?

A kutyák számára a higiénia merőben mást jelent, mint az embereknek. A sáros mancsok, a koszos bunda az ebeket egyáltalán nem zavarja, mi viszont nem szeretjük, ha ezekkel végigsétálnak a nappali szőnyegén. A legjobb, ha már kölyökkorban hozzászoktatjuk őket a rendszeres tisztálkodáshoz. Így mivel ez lesz a természetes, egyáltalán nem fognak lázadozni ellene. 

Kefés fésülés és fürdés

Ha már időben elkezdjük a fésülést kedvencünknél, akkor már kiskorában is szeretni fogja ezt a puha, masszírozó érzést. Éppen ezért először a simogatást vegyük kicsit erősebbre, majd ha jól viseli a négylábú, akkor kefével is próbálkozhatunk. Amennyiben sír, visít vagy bármi nem tetszik neki, akkor hagyjuk abba, nyugtassuk meg, és folytassuk az ismerkedést. Ha biztonságban érzi magát, akkor nem lesz gond.

A fürdés nem minden kutyával egy rózsaszín felhőben úszó játék, hanem vannak ,akikkel igazi küzdelem. A legcélravezetőbb, ha már kiskorban is a szülői fürdetést imitáljuk, azaz lassan, ütemesen öntjük a langyos vizet a kutya hátára. Ezt követően egy kifejezetten erre a célra készült kölyöksamponnal átmossuk nyaktól lefelé a négylábút. Arra nagyon figyeljünk, hogy az arcát maximum egy nedves ronggyal töröljük szárazra, hogy a szemébe véletlenül se menjen víz. 

Ha kész a fürdés, akkor a szárításhoz is fokozatosan szoktassuk. Először tegyük le a hajszárítót, hogy megismerkedjen vele, majd a kutyától távol kapcsoljuk be a legenyhébb fokozaton. Ha érdeklődik iránta, akkor lehet hozzá közeledni, majd megszárítani. 

Kutyakozmetika házilag

A hajszárítóhoz hasonlóan az ollóval is a fokozatosság elvét kell követni. Csinálhatjuk magunk is, de kozmetikában is a vágásokat, a lényeg, hogy ne csapjunk azonnal a közepébe. Hagyjuk, hogy biztonságban érezze magát a kölyök. Ha megszokta az ollót vagy a trimmelő hangját, akkor lassan el lehet kezdeni a vágást.

A kutyák fogápolása sem elhanyagolható. Egyrészt a szájban lévő baktériumok nagyban roncsolhatják a fogakat, hiába rágnak mindenféle fogtisztítót. Másrészt kellemetlen lesz a leheletük is, ami a mi orrunkra gyakorol negatív hatást. Heti 2-3 alkalommal érdemes egy kutyáknak készült fogkefével és fogkrémmel megtisztítani a fogak felületét, hogy megelőzzük a felmerülő fogbántalmakat, nem is beszélve a szívbetegség és a veseelégtelenség kialakulásáról. 

Felkeltettük az érdeklődésedet? A Kedvence.hu oldalon minden szükséges eszközt megtalálsz a kutyád higiénés ápolásához a kölyöksampontól egészen a fogkeféig. 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.