3p

A higiénés ápolás mind az emberek, mind az állatok életében fontos szerepet kell, hogy játsszon. Ahogy mi is rendszeresen fürdünk, fésülködünk, úgy a kedvencünknek sem árt meg a rendszeres tisztálkodás. Igen ám, de hogyan szoktassuk hozzá ehhez a kutyákat, és mikor kezdjük el?

A kutyák számára a higiénia merőben mást jelent, mint az embereknek. A sáros mancsok, a koszos bunda az ebeket egyáltalán nem zavarja, mi viszont nem szeretjük, ha ezekkel végigsétálnak a nappali szőnyegén. A legjobb, ha már kölyökkorban hozzászoktatjuk őket a rendszeres tisztálkodáshoz. Így mivel ez lesz a természetes, egyáltalán nem fognak lázadozni ellene. 

Kefés fésülés és fürdés

Ha már időben elkezdjük a fésülést kedvencünknél, akkor már kiskorában is szeretni fogja ezt a puha, masszírozó érzést. Éppen ezért először a simogatást vegyük kicsit erősebbre, majd ha jól viseli a négylábú, akkor kefével is próbálkozhatunk. Amennyiben sír, visít vagy bármi nem tetszik neki, akkor hagyjuk abba, nyugtassuk meg, és folytassuk az ismerkedést. Ha biztonságban érzi magát, akkor nem lesz gond.

A fürdés nem minden kutyával egy rózsaszín felhőben úszó játék, hanem vannak ,akikkel igazi küzdelem. A legcélravezetőbb, ha már kiskorban is a szülői fürdetést imitáljuk, azaz lassan, ütemesen öntjük a langyos vizet a kutya hátára. Ezt követően egy kifejezetten erre a célra készült kölyöksamponnal átmossuk nyaktól lefelé a négylábút. Arra nagyon figyeljünk, hogy az arcát maximum egy nedves ronggyal töröljük szárazra, hogy a szemébe véletlenül se menjen víz. 

Ha kész a fürdés, akkor a szárításhoz is fokozatosan szoktassuk. Először tegyük le a hajszárítót, hogy megismerkedjen vele, majd a kutyától távol kapcsoljuk be a legenyhébb fokozaton. Ha érdeklődik iránta, akkor lehet hozzá közeledni, majd megszárítani. 

Kutyakozmetika házilag

A hajszárítóhoz hasonlóan az ollóval is a fokozatosság elvét kell követni. Csinálhatjuk magunk is, de kozmetikában is a vágásokat, a lényeg, hogy ne csapjunk azonnal a közepébe. Hagyjuk, hogy biztonságban érezze magát a kölyök. Ha megszokta az ollót vagy a trimmelő hangját, akkor lassan el lehet kezdeni a vágást.

A kutyák fogápolása sem elhanyagolható. Egyrészt a szájban lévő baktériumok nagyban roncsolhatják a fogakat, hiába rágnak mindenféle fogtisztítót. Másrészt kellemetlen lesz a leheletük is, ami a mi orrunkra gyakorol negatív hatást. Heti 2-3 alkalommal érdemes egy kutyáknak készült fogkefével és fogkrémmel megtisztítani a fogak felületét, hogy megelőzzük a felmerülő fogbántalmakat, nem is beszélve a szívbetegség és a veseelégtelenség kialakulásáról. 

Felkeltettük az érdeklődésedet? A Kedvence.hu oldalon minden szükséges eszközt megtalálsz a kutyád higiénés ápolásához a kölyöksampontól egészen a fogkeféig. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!