2p

Október 5-én csütörtökön kétnapos Akkumulátoripari Világtalálkozó kezdődött Budapesten a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szervezésében. 

Lakossági és egyéb tiltakozások ide vagy oda, tovább dübörög az akkumulátor-biznisz. Az Akkumulátoripari Világtalálkozón képviselteti magát a Friedrich Ebert Stiftung, az IndustriALL Global és az IndustriALL Europe szövetségek.

„Az energiatárolás kulcsszerepet játszik a szén-dioxid-semleges, azaz zöld gazdaságra való áttérésben” – mondta Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár nyitóbeszédében az MTI tudósítása szerint.

Létesített vagy tervezett akkumulátorgyárak és a hozzájuk kapcsolódó üzemek. Forrás: ATV.hu
Létesített vagy tervezett akkumulátorgyárak és a hozzájuk kapcsolódó üzemek. Forrás: ATV.hu

„Autógyártás már most sem létezik, a jövő pedig teljesen elképzelhetetlen elektromos autóipar és akkumulátorok nélkül, ezért megfeszített a verseny ezekért a beruházásokért. Ha kimaradnánk ebből, az több százezer autóipari munkahelyet veszélyeztetne” – hangsúlyozta az államtitkár.

A járműipari ágazat az akkumulátorágazattal együtt a hazai ipar 30 százalékát adhatja 2030-ra, ezért a kormány továbbra is ezt tekinti a hazai ipar húzóágazatának. 

A kormány stratégiai célja, hogy (…) a nyugati autógyártók és a keleti akkumulátorgyártók Magyarországon találkozzanak. 

Magyarországra az elmúlt 6 évben 14,34 milliárd eurónyi közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezett és mintegy 20 000 munkahely jött létre akkumulátoripari működő tőke befektetések eredményeként, így napjainkban Magyarország és Németország az európai akkumulátorgyártás legfőbb beruházási célpontjai – mondta Fábián Gergely.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint Magyarország a világ 4. legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!