2p

A holland ügyvivő kormány nem tervez menedéket nyújtani az Afganisztánban állomásozó holland katonai csapatokat segítő afgánoknak, arra hivatkozva, hogy ez a menedékkérelmek "ellenőrizhetetlen növekedéséhez" vezetne - írta csütörtökön a Dutchnews holland hírportál.

A kormány kizárólag a helyszíni tolmácsokat és családtagjaikat engedné be az országba, a holland csapatokkal együttműködő más afgánok, például a biztonsági őrök vagy a logisztikai személyzet esetében nem tesz kivételt.  

Amszterdamban sem lesz helyük az új afgánoknak (fotó: pexels)
Amszterdamban sem lesz helyük az új afgánoknak (fotó: pexels)

A hírportál a holland honvédelmi minisztérium adataira hivatkozva azt írja: a múlt héttel bezárólag 440 menedékkérelmet nyújtottak be olyan afgánok, akik elmondásuk szerint tolmácsként dolgoztak a holland csapatokkal. Ezekben a kérelmekben, a minisztérium szerint, "egyre több a hamisított kérelem". Eddig összesen 126 afgán kérelmét hagyták jóvá, és közülük 108 tolmács és családjaik már Hollandiában tartózkodnak.

A hágai kabinet szerdán úgy döntött, hogy az elkövetkező hat hónapban nem toloncolnak ki afgán menedékkérőket az országból, a hazájukban egyre romló biztonsági helyzet miatt. A holland kormány annak ellenére határozott így, hogy a hét elején további öt EU-tagállammal együtt levélben még arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ne akadályozza meg az illegális afgán migránsok visszatoloncolását. Az ügyvivő kormányt emiatt a jogvédő szervezetek, az ellenzéki és a koalíciós pártok egyaránt hevesen bírálták. Emellett az európai uniós tagállamok afganisztáni nagykövetei is a kitoloncolások felfüggesztést javasolták.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a külföldi haderő kivonása. A tálibok azóta óriási területeket vontak ellenőrzésük alá, és már a fővárost, Kabult fenyegetik. Csütörtökön a tálibok elfoglalták a Kabultól 150 kilométerre délnyugatra fekvő Gazni városát. Ez már a tizedik tartományi székhely, amely a radikálisok kezére került egy hét alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!