Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Folyamatosan a kritikák kereszttüzében áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oltási tervének kivonata. Szembejött velünk a holland oltási stratégia – ami valóban egészen máshogy néz ki, mint a magyar.

Sokan nem értik a magyar oltási tervnek nevezett dokumentumot. Pusztai Erzsébet infektológus ma reggel az ATV Start-ban például úgy fogalmazott:

„Ez egy prioritási terv, ami nem egyenlő az oltási tervvel. Hiszen csak felsorolja az oltandó korosztályokat, de ezen kívül semmilyen más érdemi információt nem tartalmaz.”

Azt sem érti a szakértő, - amit Orbán Viktor a Kossuth rádióban mondott -, hogy miért az iskolákban található választási helyszíneken oltanának, s hogy miért nem vonják be sokkal jobban a háziorvosokat az oltási kampányba. Utalt arra is, hogy még a most oltandó egészségügyi dolgozók sem igen tudnak többet a vakcinákról, hiszen mint mindenki, nekik is a digitális sajtóból kell hozzáolvasniuk. 

Hollandiában ez az oltási stratégia. Fotó: Facebook
Hollandiában ez az oltási stratégia. Fotó: Facebook

Most pedig, hogy megláttuk a hollandok oltási tervét – még jobban értjük, milyen információk birtokában nem vagyunk egyelőre. Merthogy olyan oltási stratégiát dolgoztak ki, amely egyetlen grafikai ábrán megmutatja, hogy mikor, hol, és milyen oltóanyaggal kezdik meg a különböző társadalmi csoportok vagy korosztályok oltását. De nem csak ezt tüntetik fel, hanem azt is, hogy ki fogja beadni a vakcinát az érintett lakosoknak: üzemorvos vagy éppenséggel háziorvos.

Az is kiolvasható a piktogramokkal tűzdelt ábrából, amelyen még a kisiskolások is könnyű szerrel eligazodnának, hogy mikor és milyen ütemezésben érkezik a hat különféle oltóanyag az országba 2021 végéig, három havi bontásban.

De nem csak az alapinformációkat böngészhetik a holland állampolgárok, de ezzel egyidejűleg ott a figyelmeztetés is, hogy az oltási terv változhat attól függően, mennyire hatékonyak a vakcinák, milyen tapasztalatok gyűlnek az oltási időszakban össze, vagy lesz-e elegendő belőlük és sikerül-e megfelelő logisztikával teríteni azokat.

Rövid, informatív, vizuálisan is jól befogadható, európai és intelligens tájékoztató egy országban, ahol jelenleg 834 064 fertőzött és 11826 haláleset történt, s az adatok szerint december 29-én tetőzött a második hullám napi 170 fő elhunyttal.

December 20-án Hollandia volt az első, amely nem engedett be a területére utasszállító repülőgépet az Egyesült Királyságból, mert Délkelet-Angliában a koronavírusnak egy új, a korábbi variánsoknál 70 százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel. Mark Rutte holland miniszterelnök december 14-én olyan új járványügyi intézkedéseket jelentett be, amelyeknek szigorához fogható nem volt a járvány kezdete óta az országban, és ezek egyelőre január 19-éig maradnak érvényben.

Mindezekkel szemben az NNK oltási tervének kivonata csak az oltandó korosztályokat listázza a prioritásokat figyelembevéve, amire a Pedagógusok Szakszervezete már reagált is. Hiányolták, hogy kimaradtak a felsorolásból.

1. Egészségügyi dolgozók

2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek

3. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek

4. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

5. 18-59 évesek, akiknél fennáll a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek

6. Kritikus infrastruktúrában dolgozók

7. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.