2018. szeptember 10. 14:23

A KSH publikálja az augusztusi inflációs adatot.

A nyugdíjasok minden év novemberében jutnak hozzá a gazdaság teljesítményétől, illetve az árak alakulásától függően a nyugdíjukon felül további járandóságokhoz. Amennyiben a gazdaság gyorsabban növekszik 3,5 százaléknál, illetve a fogyasztói árak meghaladják az év eleji nyugdíjemelés mértékét, az állam prémiumot és kiegészítést fizet az arra jogosultaknak.

A kedd fontos nap lesz a nyugdíjasoknak A kedd fontos nap lesz a nyugdíjasoknak

Ez a plusz juttatás novemberben érkezik meg, az abban a hónapban szokás szerint elküldött nyugdíjjal együtt. Az viszont most, konkrétan kedden derül ki, hogy jár-e, és ha igen, mekkora összegű extra pénz.

A törvény azt mondja ki, hogy az év első nyolc hónapjának tényadatai alapján kell például kiszámolni a nyugdíjkiegészítés összegét. Ennek birtokában kormány ősz derekán, október végén rendelkezik arról - tavaly legalábbis így tett -, hogy mennyi legyen a rendes nyugdíjon felüli összeg.

Az augusztusi inflációról szóló hivatalos adatot szeptember 11-én, vagyis holnap publikálja a Központi Statisztikai Hivatal. Ebből már ki lehet kalkulálni az egész éves várható inflációt, a nyugdíjakra vonatkozó törvény legalábbis ezt elégséges feltételnek tekinti.

Mint említettük, tavaly járt kiegészítés az időseknek, csakhogy idén más a helyzet, aminek a nyugdíjasok nem fognak örülni. Az inflációs folyamatok ugyanis nem abba az irányba tartanak, hogy az idősek kiegészítésre számíthassanak. A KSH január és július között 2,5 százalékos átlagos fogyasztóiár-indexet mért, a külön a nyugdíjasok kosarára számolt mutató pedig még ennél is alacsonyabb, 2,45 százalék lett.

A nyugdíjasok év elején 3 százalékos emelésben részesültek. S bár az elemzők szerint a nyár végi, ősz eleji hónapokban 3 százalék - vagyis az inflációs cél - felett maradhat az árromlás havi mértéke, az egész évben átlagosan 2,8 százalékos inflációra számítanak a szakemberek.

A jogszabály szerint amennyiben a fogyasztói árak növekedésének mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, akkor visszamenőleges hatállyal iegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Ha ennél kisebb az eltérés, akkor novemberben egy összegben kapják meg a különbözetet az idősek. Amennyiben a nyugdíjas kosár szerint számolt infláció magasabb lenne, akkor ezt kell figyelembe venni, Azonban az elmúlt hónapok folyamatai alapján erre nem érdemes számítani.

Ahhoz, hogy az év eleji 3 százalékos nyugdíjemeléssel szemben legalább 1 százalékponttal magasabb legyen az éves infláció, augusztus és december között átlagosan havi 3,6 százalékos inflációra lenne szükség, ezt viszont nem tartják valószínűnek a szakértők.

 

 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!