2018. szeptember 10. 14:23

A KSH publikálja az augusztusi inflációs adatot.

A nyugdíjasok minden év novemberében jutnak hozzá a gazdaság teljesítményétől, illetve az árak alakulásától függően a nyugdíjukon felül további járandóságokhoz. Amennyiben a gazdaság gyorsabban növekszik 3,5 százaléknál, illetve a fogyasztói árak meghaladják az év eleji nyugdíjemelés mértékét, az állam prémiumot és kiegészítést fizet az arra jogosultaknak.

A kedd fontos nap lesz a nyugdíjasoknak A kedd fontos nap lesz a nyugdíjasoknak

Ez a plusz juttatás novemberben érkezik meg, az abban a hónapban szokás szerint elküldött nyugdíjjal együtt. Az viszont most, konkrétan kedden derül ki, hogy jár-e, és ha igen, mekkora összegű extra pénz.

A törvény azt mondja ki, hogy az év első nyolc hónapjának tényadatai alapján kell például kiszámolni a nyugdíjkiegészítés összegét. Ennek birtokában kormány ősz derekán, október végén rendelkezik arról - tavaly legalábbis így tett -, hogy mennyi legyen a rendes nyugdíjon felüli összeg.

Az augusztusi inflációról szóló hivatalos adatot szeptember 11-én, vagyis holnap publikálja a Központi Statisztikai Hivatal. Ebből már ki lehet kalkulálni az egész éves várható inflációt, a nyugdíjakra vonatkozó törvény legalábbis ezt elégséges feltételnek tekinti.

Mint említettük, tavaly járt kiegészítés az időseknek, csakhogy idén más a helyzet, aminek a nyugdíjasok nem fognak örülni. Az inflációs folyamatok ugyanis nem abba az irányba tartanak, hogy az idősek kiegészítésre számíthassanak. A KSH január és július között 2,5 százalékos átlagos fogyasztóiár-indexet mért, a külön a nyugdíjasok kosarára számolt mutató pedig még ennél is alacsonyabb, 2,45 százalék lett.

A nyugdíjasok év elején 3 százalékos emelésben részesültek. S bár az elemzők szerint a nyár végi, ősz eleji hónapokban 3 százalék - vagyis az inflációs cél - felett maradhat az árromlás havi mértéke, az egész évben átlagosan 2,8 százalékos inflációra számítanak a szakemberek.

A jogszabály szerint amennyiben a fogyasztói árak növekedésének mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, akkor visszamenőleges hatállyal iegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Ha ennél kisebb az eltérés, akkor novemberben egy összegben kapják meg a különbözetet az idősek. Amennyiben a nyugdíjas kosár szerint számolt infláció magasabb lenne, akkor ezt kell figyelembe venni, Azonban az elmúlt hónapok folyamatai alapján erre nem érdemes számítani.

Ahhoz, hogy az év eleji 3 százalékos nyugdíjemeléssel szemben legalább 1 százalékponttal magasabb legyen az éves infláció, augusztus és december között átlagosan havi 3,6 százalékos inflációra lenne szükség, ezt viszont nem tartják valószínűnek a szakértők.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.