<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Bár eddig úgy volt, bizonyos korlátok között lehet alkoholos sört kapni a katari foci-vb-n, a rendező muszlim ország most mégis megmakacsolta magát.

Röviddel a labdarúgó-világbajnokság rajta előtt a házigazda Katar alkoholtilalmat szeretne bevezetni a tornának otthont adó stadionok környékén – írja a brit The Times című lap. Az újság úgy tudja, hogy a nyolc vb-aréna körül nem lehet majd sört árusítani, s az intézkedés már pénteken (ma) életbe lép.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a szervezőbizottság egyelőre nem kommentálta a lap értesülését. Ugyanakkor a Reuters hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő hivatalos személy is megerősítette a tiltásról szóló hírt.

Az alkoholfogyasztás kapcsán már több vita is kialakult a múltban. Katar teljes alkoholtilalmat akart, a FIFA viszont – és sörgyár szponzora – meghátrálásra késztette a házigazdákat. Mostanáig az volt a terv, hogy a mérkőzések előtt és után, a stadionok körül kijelölt zónákban lehet majd alkoholtartalmú sört kapni, az arénákban pedig alkoholmentest.

A labdarúgó vb-k történetében először lesz házigazda olyan ország, amelyben a muszlim vallásúak vannak döntő többségben, és ahol szigorúan ellenőrzik az alkoholfogyasztást. Katarban csak nagyon kevés bárban, étteremben vagy hotelben lehet alkoholhoz jutni, csak azok a 21 évesnél idősebb külföldiek vásárolhatják meg boltban, akiknek van tartózkodási engedélyük.

(MTI)