3p

Bár már lassan itt a nyár, erről egyelőre még csak a naptár tud. Remélem, mire ezt olvasod, már repkedni fognak a 25-30 fokok, és sokkal jobban fog esni a hideg sör.

Itt viszont most még csak az eső esik... 

Horgászni viszont ilyenkor is kell, mivel a víz oxigéntartalma és a halak étvágya ebben az időben megnő, és ezt érdemes kihasználni. A viszontagságos időjáráshoz pedig megfelelő ruházat szükséges. A hidegérzetet egyrészt az egészség megőrzése érdekében, másrészt a komfortérzet miatt kell kiküszöbölni. 

Magunkra ölthetünk bélelt nadrágot, pulóvert, esetleg vékonyabb vízálló kabátot, de az igazi megoldást csak a thermoruha és a vízhatlan ruhák nyújthatnak. A mostanában kapható vízálló ruhákat valószínűleg kedvelni fogod, mivel nem áznak át, és a thermoruhákkal kiegészítve fázni sem fogsz. Idővel persze elhasználódnak, megkopnak, és ekkor már némi nedvesség átszivároghat rajtuk, de ne legyünk telhetetlenek, ezeket sem örök élet plusz két napra gyártják.

A softshell anyagú ruházatok ellenállnak a kisebb záporoknak, de a szakadó esőnek sajnos nem. Cserébe viszont remek hőtartó tulajdonsága van, így érdemes ezeket akkor választani, amikor kisebb eső ugyan várható, de inkább a hűvös éjszaka ellen szeretnénk védekezni. 

A horgászatra készített ruhák többségének bírniuk kell egy akár egész éjszakán át tartó esőzést, ezért ezek kevésbé lélegző anyagból készülnek, cserébe teljesen vízhatlanok. Egy erőteljes testmozgás, például egy érkező tíz kilogramm körüli ponty meg fog izzasztani minket.

A ruházatok külső anyaga a legtöbb esetben nylon vagy poliészter, ezek súlya eltérő lehet. A vastagabbak jobban ellenállnak a kopásnak, a vékonyabbak pedig könnyű viseletet nyújtanak. Érdemesebb nagyobb méretet választani a valósnál, így a termelődő hőt le tudjuk adni.

Lássuk, hogy az egyes esőtípusok hogyan befolyásolják a horgászatot!

  • A szemerkélő eső, a 22-24 fokos levegő-hőmérséklet és a 17-18 fokos vízhőmérséklet esetén a fogási esély csekély. Az eső utáni napsütéses, szélcsendes időben közepes eredménnyel horgászhatunk.
  • A csendes eső, a 22-26 fokos levegő-hőmérséklet és a 16-20 fokos vízhőmérséklet mellett is csak közepes eredményre lehet számítani, de az ezt követő napsütéses időben, már jó eséllyel lehet kapás.
  • A kiadós, áztató eső 20-25 fokos meleggel és 18-22 fokos vízzel párosulva jó eredményt ígér.
  • Többnapos eső 18-22 fokos meleggel és 16-20 fokos vízzel kiváló horgászatot eredményezhet, viszont az eső elmúltával közepesre csökken az esély.
  • Nyári zápor idején 25-35 fokos melegben, 15-18 fokos vízben közepes a fogási lehetőség, a zápor elvonultával  az esélyek is megnőnek a remek fogásra.
  • Zivatar alatt ne horgásszunk, utána pedig ritkán lehet szerencsénk, így ekkor érdemes inkább védett helyre húzódni.

A Fishinda oldalán találhatunk esőköpenyt, poncsót, és olyan suitot, amelyet egész évben használhatunk. A NAVITAS NVTS ALL SEASON SUIT 2.0 meleg, ugyanakkor kényelmes és sokoldalú, továbbá könnyű és nem terjedelmes feleslegesen. Teljesen ragasztott varratokkal rendelkezik, továbbá belső süllyesztett és biztonsági zsebbel, valamint állig becipzározható. 

A Fishinda ezenkívül számos terméket és egy mobilapplikációt kínál, amellyel mindig előre tudhatod, hogy milyen fogásra számíthatsz, mert a Fogási Előrejelzés ebben segít neked. A fogásodat pedig mindenképpen tedd közzé az Applikációban! Ugyanitt megnézheted, hogy a horgásztársak hol és mit fogtak. Válassz az időjárásnak megfelelő ruházatot, és irány a vízpart!
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!