2p

A köztársasági elnök hosszú hónapok után ma aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir agrémentjét. 

A késlekedés eddig sem elsősorban Novák Katalinon múlt, az államfő mindig határozottan elítélte az orosz agressziót, augusztus 23-án pedig Kijevbe utazik - tudta meg az atv.hu a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból.

Sándor Fegyir megbízólevelét elküldik a Külügyminisztériumnak.

Arra nincs eljárási szabály, hogy mennyi idő áll rendelkezésre az agrément aláírására, a fogadó államtól függ, milyen hosszan várakoztatja a nagykövetet (vagy adott esetben nem írja alá a megbízó levelét).

Novák Katalin aláírta. Fotó: MTI/Sándor-palota
Novák Katalin aláírta. Fotó: MTI/Sándor-palota

Most, miután Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, az ilyenkor szokásos eljárás szerint az elnöki határozatot a Külügyminisztériumba (KKM) továbbítják a miniszteri ellenjegyzésre, valamint a szokásos diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot.

Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános  - akkor jelenik meg a Magyar Közlönyben -, ha a nagykövet, Sándor Fegyir már itt lesz és átadta a megbízólevelét a köztársasági elnöknek. 

Sándor Fegyir, a kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára márciusban erősítette meg, hogy ő lehet Ukrajna budapesti nagykövete. Minden esetben az államfő hozzájárulása - befogadó nyilatkozata - kell ahhoz, hogy egy külföldről érkező diplomata elkezdhesse a munkáját.

Az atv.hu forrása szerint sz előzmények fényében, az elnöki hozzájárulás megadása gesztus értékű, ami azt is jelzi, Magyarországon nem múlik a két ország korrekt viszonya. 

Novák Katalin hamarosan részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben, ahol a magyar államfő újra személyesen találkozhat Zelenszkij ukrán elnökkel.

A kijevi út előtt a köztársasági elnök ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át, Szent István király ünnepét - közölte korábban a Sándor-palota. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!