2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az OMV osztrák olajfinomítójának meghibásodása miatt van erre szükség.

Magyarország 18 millió liter 95-ös benzint és 29 millió liter gázolajat szabadít fel - szerepel a Magyar Közlönyben szombat este megjelent kormányrendeletben.

Csak a magyar ellátási gondokon segíthet. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Csak a magyar ellátási gondokon segíthet. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A lépést az váltotta ki, hogy az OMV schwechati olajfinomítója egy baleset miatt múlt pénteken leállt, emiatt nem tud elég üzemanyagot küldeni a benzinkutakra, a kiesést pedig a Mol sem tudja pótolni a hazai készletekből.

Elsőként Ausztria döntött arról, hogy elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, most pedig az Orbán-kormány lépte meg ugyanezt.

Így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított hazánk üzemanyagellátása – olvasható Palkovics László technológiai és ipari miniszter a lapunknak, még a kormányrendelet megjelenése előtt nem sokkal elküldött közleményében.

Palkovics szerint a kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a tavaly novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a legalacsonyabb árat fizetik az üzemanyagért egész Európában.

A kormányrendelet szerint az OMV elsőbbségi hozzáférésre jogosult, de a rendelet szerint kizárólag

„a magyarországi töltőállomás hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából”.

A felszabadított stratégiai benzin- és dízeltartalékot az OMV-nek vissza kell pótolnia, az eladott benzin és gázolaj 40 százalékát augusztus 31-ig, 60 százalékát pedig október 31-ig a felszabadított készlettel azonos összetételben, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség által meghatározott áron – írja elő a friss kormányrendelet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!