<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az OMV osztrák olajfinomítójának meghibásodása miatt van erre szükség.

Magyarország 18 millió liter 95-ös benzint és 29 millió liter gázolajat szabadít fel - szerepel a Magyar Közlönyben szombat este megjelent kormányrendeletben.

Csak a magyar ellátási gondokon segíthet. Fotó: MTI/Mohai BalázsCsak a magyar ellátási gondokon segíthet. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A lépést az váltotta ki, hogy az OMV schwechati olajfinomítója egy baleset miatt múlt pénteken leállt, emiatt nem tud elég üzemanyagot küldeni a benzinkutakra, a kiesést pedig a Mol sem tudja pótolni a hazai készletekből.

Elsőként Ausztria döntött arról, hogy elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, most pedig az Orbán-kormány lépte meg ugyanezt.

Így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított hazánk üzemanyagellátása – olvasható Palkovics László technológiai és ipari miniszter a lapunknak, még a kormányrendelet megjelenése előtt nem sokkal elküldött közleményében.

Palkovics szerint a kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a tavaly novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a legalacsonyabb árat fizetik az üzemanyagért egész Európában.

A kormányrendelet szerint az OMV elsőbbségi hozzáférésre jogosult, de a rendelet szerint kizárólag

„a magyarországi töltőállomás hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából”.

A felszabadított stratégiai benzin- és dízeltartalékot az OMV-nek vissza kell pótolnia, az eladott benzin és gázolaj 40 százalékát augusztus 31-ig, 60 százalékát pedig október 31-ig a felszabadított készlettel azonos összetételben, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség által meghatározott áron – írja elő a friss kormányrendelet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.