4p

Tavaly decemberben döntöttek a Hungaroringen épülő MINDS Park tervezőjéről, ezért érdekes, hogy a cég honlapjára már 2022-ben felkerültek a látványtervek.

A Humda Lab Nonprofit Kft. írta ki a Hungaroringen megvalósuló MINDS Park tervezésére a közbeszerzési pályázatát, és 2024 januárjában alá is írták a szerződést.

Ezek szerint az egyedülálló innovációs létesítmény terveit a budapesti SPP Architecture Kft. nyerte el, mégpedig 539 millió forint értékben. 

Az új létesítmény 16 319 négyzetméter összterületű lesz, melyben több épület is helyet kap – áll a Közbeszerzési Értesítőben.

  • J” (Jármű) épület: a járműipari kutatásokat és fejlesztéseket támogató tesztlaboroknak ad majd helyet a három, 9 méter belmagasságú laborban.
  • B” épület: infrastruktúrája közvetlen kapcsolatban áll a versenypályával, annak bokszutcáján keresztül biztosítva elérést. A kétszintes épület alsó szintjén található 8 darab, 3-4 méter belmagas boxok eleje a pálya felé, a paddock parkolójának irányába nyílik majd.
  • „E” (Ember) épület: a sportolók kiválasztási és felkészülési folyamatait támogató pszichológiai-biológiai labornak ad helyet az egészségügyi jellegű épület.
  • „A” (Tudósház) épület: más néven a „Talent house” – szálláshelyként is funkcionáló épületelem.
  • „I” (Innovációs) épület: a járműipari hightech cégek számára bérbeadható, irodaház jellegű épület, amely 10-15 cég befogadására alkalmas, 5-10 fős irodáival.
  • „C” (Konferencia központ) épület: a tudás-transzfer helyszínéül szolgáló oktatási és konferencia épület, melyben egy mintegy 200 fő befogadására alkalmas nagyelőadóterem, 50 főre méretezett kiselőadó, illetve irodák és tárgyalók kapnak helyet.
  • „R” (Tudományos közösségi tér és étterem) épület: a 150 fős tér és önkiszolgáló étterem az egész közösségi létesítmény dolgozói, illetve potenciális vendégei részére.
  • Versenypálya: az 1,5 kilométer hosszúságúra tervezett versenypálya a FIA által jelenleg meghatározott és hatályos F1 Grade szerinti pályaívek, bukóterek, szervízutak és boksz utca együttese, északi szakaszán a Hungaroring versenypályához kapcsolódó szakasszal. A beszerzés tárgyának részletes leírása a műszaki leírás tartalmazza.

Az SPP Architecture Kft.-nek olyan referenciái vannak, mint a nyíregyházi televízióstúdió, diósgyőri és tiszai wellness hotelek, a nagykállói Ökopark és Látogatóközpont, vagy a budapesti Duna-parton álló Neuschloss Palota – Irodaház. A cég árbevétele hullámzó, 2021-ben például 175 millió forint volt, 2022-ben viszont ennek a közel harmada, 61 millió forint lett csak. 

Némi ellentmondás azonban, hogy a cég honlapján böngészve látható, hogy már 2022-ben felkerültek a MINDS Park látványtervei, pedig a Közbeszerzési Értesítő szerint 2023. december 19-én választották ki a négy pályázó közül a befutót, és 2024. január 18-án írták alá a szerződést.

A társaság egyébként a szerződéssel olyan cégeket előzött meg, mint a Bord Építész Stúdió, az MG Építész Kft. vagy a DVM Group.

Mi is lesz a MINDS Park?

A MINDS Park név a Motorsport Innovációs és Fejlesztési Tudományos Park angol nyelvű elnevezésére (Motorsport Innovation and Development Science Park) utal. Az együttműködő felek ezt a Hungaroring területe mellett, közvetlen pályakapcsolattal hoznák létre. Céljuk a hazai járműipari képzések és kutatások színvonalának emelése, valamint magas hozzáadott értékű fejlesztési tevékenységek hazánkba csábítása. A MINDS Park az innovációk és a kutatás-fejlesztések előmozdításához, valamint új mentori és felsőoktatási programok megteremtéséhez is hozzájárulhat az autó- és motorsport területén.

Mindeközben javában folyik már a munka a 2026-ra megújuló Hungaroring területén. A kivitelezést végző Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. versenyt fut az idővel, mivel a július közepi verseny idején nem lehet félkész épület a pálya területén. Ekkor ideiglenesen visszaadják – futamra alkalmas formában – a pályát, hogy a Magyar Nagydíjat zökkenőmentesen megtarthassák - írta a Magyar Építők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!