<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

-

Vajon miért csak két hétre hosszabbították meg a korlátozásokat, amikor az esetszámok a második hullám legrosszabb időszakát kezdik idézni? Szokásos videós anyagunkban erre keressük a választ.

Egy ország várta izgatottan, hogy melyik korlátozó intézkedést oldja fel márciustól a kormány, erre hidegzuhanyként jött a hír, hogy szó sem lehet semmilyen lazításról, örülhetünk, ha megússzuk további szigorítások nélkül (aztán pénteken kiderült, hogy mégsem, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a határ átlépésével járó üzleti utaknál is erősebb kontrollt fognak gyakorolni). A döntést a koronavírus-járvány harmadik hullámával magyarázzák a kormányban, és tény: a vírus mutálódása megint komoly kihívás elé állítja a magyar egészségügyet. Sajnos újra kezdenek megtelni a kórházak, egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, és megint száz fölé került az elhunytak száma napról napra. És nem csak nálunk, hanem a környező országokban is.

A Hét Videójában arra próbálunk választ keresni, hogy milyen motivációk, szándékok állnak a kormány döntése mögött, amikor nem egy hónapra, hanem mindössze két hétre hosszabbította meg a korlátozó intézkedéseket. Az esetszámok drámai romlása - nem mi fogalmazunk így, szinte szó szerint idézzük Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi Kormányinfón elhangzott helyzetértékelését - ugyanis simán indokolttá tette volna, hogy újabb 30 napra, egy teljes hónapra prolongálja azokat, ahogy azt az elmúlt időben megszokhattuk.

De nem ez történt, hanem csak két hét haladékot kapott a járvány a kormánytól, hogy megadja magát (emlékezetes, hogy Orbán nemrég még arról beszélt, hogy immár mi támadunk, a vírus védekezik), kapituláljon, engedje visszatérni normális életünket. Vajon miért rövidült le ez az időszak? Az online konzultáció biztos nem fogja kiseperni innen a járványt, és a társadalom - teljesen érthető - türelmetlensége sem fogja meghátrálásra késztetni a fertőzést (sőt, csak táptalajt ad neki, ha nem figyelünk a higiénés és a szociális távolságtartási szabályokra).

S ezzel részben meg is adtuk a választ: ez a döntés nem a járványügyi helyzetből lett levezetve, az csak egy kényszerítő erő volt. Itt már a társadalmi nyomás növekedésére reagált a kormány, amikor a lehető legrövidebb időtávban határozta meg a korlátozások fenntartását.

Mindebből pedig kiviláglik Orbán legfőbb akarata: húsvétra legyen szabad az ország. A legfőbb keresztény ünnep méltó megünneplése egyben hatalompolitikai siker is lenne, ha addigra sikerülne megszabadítani az országot ettől a rákfenétől.

Itt nézheti meg videónkat: