3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

-

Vajon miért csak két hétre hosszabbították meg a korlátozásokat, amikor az esetszámok a második hullám legrosszabb időszakát kezdik idézni? Szokásos videós anyagunkban erre keressük a választ.

Egy ország várta izgatottan, hogy melyik korlátozó intézkedést oldja fel márciustól a kormány, erre hidegzuhanyként jött a hír, hogy szó sem lehet semmilyen lazításról, örülhetünk, ha megússzuk további szigorítások nélkül (aztán pénteken kiderült, hogy mégsem, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a határ átlépésével járó üzleti utaknál is erősebb kontrollt fognak gyakorolni). A döntést a koronavírus-járvány harmadik hullámával magyarázzák a kormányban, és tény: a vírus mutálódása megint komoly kihívás elé állítja a magyar egészségügyet. Sajnos újra kezdenek megtelni a kórházak, egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, és megint száz fölé került az elhunytak száma napról napra. És nem csak nálunk, hanem a környező országokban is.

A Hét Videójában arra próbálunk választ keresni, hogy milyen motivációk, szándékok állnak a kormány döntése mögött, amikor nem egy hónapra, hanem mindössze két hétre hosszabbította meg a korlátozó intézkedéseket. Az esetszámok drámai romlása - nem mi fogalmazunk így, szinte szó szerint idézzük Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi Kormányinfón elhangzott helyzetértékelését - ugyanis simán indokolttá tette volna, hogy újabb 30 napra, egy teljes hónapra prolongálja azokat, ahogy azt az elmúlt időben megszokhattuk.

De nem ez történt, hanem csak két hét haladékot kapott a járvány a kormánytól, hogy megadja magát (emlékezetes, hogy Orbán nemrég még arról beszélt, hogy immár mi támadunk, a vírus védekezik), kapituláljon, engedje visszatérni normális életünket. Vajon miért rövidült le ez az időszak? Az online konzultáció biztos nem fogja kiseperni innen a járványt, és a társadalom - teljesen érthető - türelmetlensége sem fogja meghátrálásra késztetni a fertőzést (sőt, csak táptalajt ad neki, ha nem figyelünk a higiénés és a szociális távolságtartási szabályokra).

S ezzel részben meg is adtuk a választ: ez a döntés nem a járványügyi helyzetből lett levezetve, az csak egy kényszerítő erő volt. Itt már a társadalmi nyomás növekedésére reagált a kormány, amikor a lehető legrövidebb időtávban határozta meg a korlátozások fenntartását.

Mindebből pedig kiviláglik Orbán legfőbb akarata: húsvétra legyen szabad az ország. A legfőbb keresztény ünnep méltó megünneplése egyben hatalompolitikai siker is lenne, ha addigra sikerülne megszabadítani az országot ettől a rákfenétől.

Itt nézheti meg videónkat:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!