<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A figyelmeztető sztrájk január 31-én lehet.

Néhány nap alatt több mint 20 ezren írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete az aHang felületén indított Védjük meg az oktatást! Csatlakozzunk a sztrájkhoz! Támogassuk a sztrájkolókat! elnevezésű petícióját, derül ki közleményükből.

A két szakszervezet közös sztrájkbizottsága január 24-én, hétfő délután újabb sztrájktárgyalást tart a kormánnyal. Az első, figyelmeztető sztrájk január 31-én lehet, amit március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés követhet.

Mint írják, a petíciót azért indították, hogy kiderüljön, a több mint százezres munkavállalói közöség jelentős része valóban támogatja-e a sztrájkfelhívást. Szerintük az a tény, hogy a petíciót alig négy nap alatt már több mint húszezren aláírták, azt jelzi, hogy a munkabeszüntetés hatékony érdekérvényesítő eszköz lehet. Úgy vélik, hogy a kormány meg akarja akadályozni a munkavállalókat a sztrájkjog gyakorlásában.

(Illusztráció. Fotó: MTI)(Illusztráció. Fotó: MTI)

A két szakszervezet ezért arra kéri az oktatásban érdekelteket, hogy minél többen álljanak a sztrájkolók oldalára és írják alá a petíciót:

Ha nem sikerül megállítanunk az ámokfutást, saját gyermekeinket fosztjuk meg az esélytől: a jövőbeli boldogulás, a tudás által kibontakozó, teljes élet lehetőségétől! Ha nem állunk a sztrájkolók mellé, azt írjuk alá, hogy a jövőben az egyszeri állampolgárnak csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető olyan oktatás, amivel a gyermekünk lehetőséghez juthat!

-áll közleményükben.

A petícióban a munkabeszüntetést a többi közt azzal indokolják, hogy a bérek a garantált bérminimum szintjén egyensúlyoznak, a feltételek egyre tragikusabbak, az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak, a "nyomorúságos fizetések" mellett az állam a túlórákat sem hajlandó kifizetni, a pályára pedig nincsenek új belépők:

a tragikus feltételek elriasztják a fiatalokat attól, hogy ezt a hivatást válasszák

-írják.

A kormány idén januártól 10 százalékkal emelte a pedagógusok bérét.      

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.