<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Veresegyházon sikerült összehozni, hogy TAO-ból finanszírozzák a szintén TAO-ból felépülő kosárcsarnok önrészét. 

A veresegyházi önkormányzat május 15-i testületi ülésének volt egyik napirendi pontja a korábban kiírt ingatlanértékesítési (meghívásos) pályázat eredményhirdetése. Az előterjesztés szerint az önkormányzat pár hét alatt zártkörű pályázat során eladta a kizárólagos tulajdonát képező 9796 hrsz-ú (volt INOX-csarnok) ingatlant.

"Összességében előnyösebb ajánlatot a Veresegyház Városi Sportkör pályázó nyújtotta be 100%-os eredménnyel".

 

A sportkör mellett ajánlatot adott a Kucsa-Ker Kft. és a Veresmester Kft. is, utóbbi felkérése csak annyiban furcsa, hogy az eredményeit elnézve, legfeljebb csak hitelből tudta volna finanszírozni az ingatlanvásárlást.

Az egész történet azonban jóval több, mint egy önkormányzati ingatlan eladása. Még 2017. április 24-én kellett a képviselő testületnek döntenie a kosárlabda csarnok építésének támogatásáról. Ekkor derült ki lényegében, hogy a városi sportkör a Magyar Kosárlabda Szövetségnél pályázni szeretne TAO-támogatásra kosárlabda csarnok építésére. A pályázat egyik feltétele a megfelelő méretű önkormányzati terület volt. Az előterjesztés szerint az önkormányzat a beruházáshoz a Budapesti úton található ingatlant (volt INOX csarnokot) "tudja biztosítani". Az előzetes költségbecslés alapján a beruházás teljes bekerülési értéke bruttó 893 millió forint, melyhez a 30 százaléknyi önerőt, a veresegyházi önkormányzat biztosítja majd, 268 millió forint nagyságrendben.

Veresegyház (Fotó: MTI)
Veresegyház (Fotó: MTI)

Idén április végén azonban némileg megváltozott a helyzet. A 28-i közgyűlésen ugyanis napirendre vették a beruházáshoz kijelölt ingatlan értékesítésének lehetőségét. Mint az az előterjesztésben olvasható:

"A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) 2018/2019. évi TAO pályázati rendszere lehetővé tette, hogy a sportkör a beruházás, felújításon túl ingatlan vásárlásra is benyújthasson pályázatot. Nyertes pályázat esetén a sportkör TAO keret felhasználásával meg kívánja vásárolni a 6401 m2 9796 hrsz. területet és felépítményt, ezzel a saját tulajdonán valósítja meg a már számára határozatban megítélt keret felhasználásával a kosárlabda csarnokot".

 

A pályázat feltétele az volt, hogy az ingatlan értékének megállapítását két független szakértői vélemény támassza alá. Ez alapján, mint írják:

"A felkért ingatlan szakértői vélemény alapján az ingatlant Veresegyház Város Önkormányzata 264 500 000 Ft értékben kívánja értékesíteni a sportkör részére az MKOSZ sportfejlesztési program jóváhagyó határozatát követően".

 

Részlet az április 28-i testületi ülésre benyújtott előterjesztésből.
Részlet az április 28-i testületi ülésre benyújtott előterjesztésből.

Hangsúlyozzuk, ez a mondat egy április 25-én keltezett előterjesztésben szerepelt, miközben csak május 15.-én tárgyalta a közgyűlés az értékesítési pályázat eredményét. Ennek tudatában kötelező jelleggel lefolytattak egy - a háttérinformációk ismeretében kamu - pályázatot, melyen mindenki nagy meglepetésére a sportkör lett a nyertes.

Az ingatlanértékesítéssel igencsak jól jár az önkormányzat, hiszen befolyik a kasszába a 264,5 millió forintos vételár, ami 3,5 millió forint híján pont annyi, melyet az önkormányzatnak a kosárcsarnok-projektbe önerőként be kell dobnia.

Az pedig már csak hab az egész tortán, hogy úgy találták ki a kosárcsarnok felhúzásának tervét, hogy a sportkörnek kosárlabda szakosztálya sem volt. Egy 2017. októberi közgyűlési előterjesztés szerint ugyanis a sikeres TAO-pályázat alapfeltétele volt, hogy

"Veresegyház VSK szakosztályt hozzon létre és minimum kettő utánpótlás csapattal induljon a Magyar Kosárlabda Szövetség versenyrendszerében. (...) (szerk.: 2017) szeptember közepén az utánpótlás csapatok edzései elkezdődtek és a szükséges igazolások megtörténtek."

 

Gombhoz varrták a kabátot.