2p

Újabb munkakörben jelent meg a munkaerőhiány.

A Népszava kérdésére Magyar Zoltán, egy nyugalmazott záhonyi határőrtiszt úgy fogalmazott, hogy amíg az alacsony bérek mellé mérsékelt társadalmi megbecsülés, ugyanakkor számos szigorítás társul, addig nem lehet azon csodálkozni, hogy a fiatalok körében kevésbé vonzó a vámőr munka.

A portál korábbi tapasztalata szerint a magyar-ukrán határ záhonyi átkelőjénél közel 3 órát kellett várakozni egyetlen működő kapu miatt, amelynek elsősorban az volt az oka, hogy nem volt elegendő vámőr. Mint írták, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja szerint valóban keresnek a nem uniós határon lévő átkelőkre vámreferenseket, a hivatal azonban a Népszava kérdésére a szakemberhiány okairól nem tájékoztatott részletesen.

Így nem lesz rövidebb várakozás a határokon. Fotó: Wikimedia Commons
Így nem lesz rövidebb várakozás a határokon. Fotó: Wikimedia Commons

A megkérdezett nyugalmazott tiszt szerint egy kezdő fiatal ebben a szakmában nagyjából nettó 250-260 ezer forintot visz haza, ráadásul előfordul, hogy amikor eléri a 25. életévét – eddig mentesül a személyi jövedelemadó terhe alól – még csökken is a bére a korábbihoz képest. Hozzátette, ennyi pénzt még Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megkap egy pályakezdő raktárosként vagy árufeltöltőként, miközben jóval kevesebb kötöttséget és előírást kell elviselnie.

Magyar Zoltán kiemelte, bár a 20-30 éve a pályán lévő határőrök nettó 450 ezer forint körüli fizetést is hazavihetnek, tartaniuk kell attól, hogyha hibáznak, büntetőeljárás indulhat ellenük, 400-600 ezer forintos pénzbírsággal, ráadásul a rendőrség kötelékébe tartozók és közvetlen családtagjaik bármikor lehallgathatók.

Magyar Zoltán szerint mindenből jól látszik, hogy ez a pálya korántsem vonzó a fiataloknak, és még a keleti megyékből is inkább elmennek Ausztriába vagy a nyugati határszélre dolgozni – áll a Népszava cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!