8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Mészáros Lőrinc cége sorra nyeri el a kormányzati Magyar Turisztikai Ügynökséghez tartozó Helikon Kastélymúzeum Kft. uniós közbeszerzéseit a Szántódpusztai Majorságtól a Festetics-kastélyig. A vesztesek is azonos érdekkörből érkeznek.

Hatalmas verseny volt azért, hogy ki újítsa fel a Szántódpusztai Majorság épületeit, de végül 1,5 milliárd forintos ajánlattal a Dunántúli Magasépítő Kft. és a Possibuild Építőipari Kft. alkotta konzorcium nyert az állami tuljadonban lévő keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Kft. tenderén - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat nyert Szántódpuszta egy XVIII-XIX. századi páratlan majorsági műemlék-együttes, mely a Balaton déli partján, a 7-es számú főút mellett található. A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy majorság képét. 

A fejlesztés célja a páratlan kulturális örökség hosszútávú megvédése, emellett családi attrakciók, kerékpáros pihenőpont, lovas szolgáltatóközpont, valamint zarándokhely létrehozása. A fejlesztéssel a majorság a déli parton egy olyan attrakcióvá válik, amely legalább fél napos programot ad az ide érkező családos, szenior, kerékpárral érkező és kulturális érdeklődésű utazóknak

- olvasható a Helikon Kft.-t is felügyelő kormányzati szerv, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) összefoglalójában, amit az uniós turisztikai pályázatról készített 2019-ben.

Mészáros Lőrinc nyert (Fotó: MTI)
Mészáros Lőrinc nyert (Fotó: MTI)

Röviden a nyertesekről

A zalaegerszegi központú Dunántúli Magasépítő Kft. kevésbé ismert, pedig 50 százalékban a Pannon Speed Zrt. a tulajdonosa. A Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. 2019-ben tett bejelentést a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), hogy egyedüli közvetlen irányítást szerzett a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett. A vagyonkezelő Pannon Speed a tulajdonosa a ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek és annak szintén építőipari tevékenységet végző leányvállalatainak. 

A Talentis Group Zrt. a felcsúti milliárdos nagyvállalkozó, Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a háromtagú igazgatóságot Mészáros három gyereke alkotja. A 2019-ben 725 millió forintos forgalom mellett 236 millió forint nyereséggel záró Dunántúli Magasépítő másik tulajdonosa pedig a Telona Zrt., amely Boros László nagykanizsai vállalkozóhoz köthető. A Telona tulajdonos a Z-PANNON Kft.-ben, amelynek korábban a ma már a Mészáros-birodalom részeként tevékenykedő ZÁÉV volt a birtokosa.

A Dunántúli Magasépítő Kft. partnere pedig a Possibuild Építőipari Kft. lett a Szántódpusztai Majorság felújításában: a vállalkozás rendkívül sikeres évet zárt 2019-ben: nettó árbevétele 2,3 milliárd forint lett (szemben a korábbi évek 100-300 millió közötti forgalmával), és adózott eredménye 162 millió forint, ami a négyszerese az előző évinek. Alapító tulajdonosa Pálffy Balázs volt, aki Felcsút szomszédságából, Bicskéről származik (a tavalyi közgyűlésen még ő volt az ügyvezető), de ma már húga, az alcsútdobozi Pálffy Zsuzsanna az ügyvezető-tulajdonos. A Possibuild gyakran együtt indul közbeszerzéseken Mészáros-cégekkel: például a Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-vel közösen tettek ajánlatot a BalaLand FamilyPark élménypark építésére.

Röviden a vesztesről

A Szántódpusztai Majorság felújítására pályázott az Épkar Zrt. is, de alulmaradt. A 2019-ben 19,7 milliárd forintos árbevétellel és 2,8 milliárd forintos nyereséggel záró cég tulajdonosa a Szeivolt Holdingon keresztül Szeivolt István és családja. A cég referenciái között például a Puskás Aréna és a városligeti Millenium ház (Liget-projekt) is szerepel, tehát az Orbán-kormány két emblematikus, presztízs-beruházásánál is szerepet vállalt. A Szeivolt Holding pedig például az ÉPKAR Holdingot is tulajdonolja, amely a Paár Attilához köthető WHB Kft.-vel közösen birtokolja a Körösaszfalt Zrt.-t és a Magyar Építő Zrt.-t. Paár Attilának van közös cége (BPA116 Kft.) a WHB vagyonkezelőn keresztül a Tiborcz István miniszterelnöki vő érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt.-vel.

Röviden a közbeszerzés kiírójáról

Másfél milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból fejleszthetik és alakíthatják látogatóközponttá a dél-balatoni szántódpusztai majorságot - tájékoztatta az üzemeltető Helikon Kastélymúzeum az MTI-t még tavaly nyáron. A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum közlése szerint a major vissza akarja idézni azt az időszakot, amikor a terület 1055-ben I. András király jóváhagyásával a tihanyi bencés rendhez került. A tervezett felújítások és fejlesztések első ütemére száz százalékos támogatást nyertek uniós (GINOP) pályázaton.

A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. állami cég, és a kormányzati Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tulajdonosi joggyakorlása alatt működő gazdálkodó szervezet. Honlapján most éppen arra kérik az embereket, hogy aki teheti, támogassa adója 1 százalékával a Helikon Kft.-t. A közbeszerzés érdekessége, hogy első nekifutásra nem volt eredményes októberben, mert a Dunántúli Magasépítő Kft. és az Épkar Zrt. is túl drága ajánlatot adott be. Másodszorra viszont a két részes tenderből lecsípték a kisebbik részt, így ismét pályázhatott a két cég, és végül a Helikon ki is hozta győztesnek Mészáros Lőrinc cégét.

Ez nem először fordul elő, hiszen a Helikon a Festetics-kastélyegyüttest is uniós pénzből fejleszthette, és szintén a Dunántúli Magasépítő Kft. nyert 917 millió forintos ajánlattal 2020. februárjában, megelőzve a Paár Attilához köthető WHB-t. A Helikon Kft. ügyvezetője pedig 2011 óta Pálinkás Róbert, aki korábban Keszthely fideszes alpolgármestere volt. Jelenleg az Összefogás Keszthelyért Egyesület elnöke is, és ilyen minőségében gyakran tart együtt sajtótájékoztatót Nagy Bálinttal, Keszthely fideszes polgármesterével a helyi fejlesztésekről.

A Helikon Kft. pedig jelenleg három telephelyen működik: Keszthelyen, Fenékpusztán, Szántódpusztán. A keszthelyi telephelyen 5 külön épületben végez múzeumi tevékenységet: a Festetics-kastély főépületében, a Kocsiház-Hintókiállításon, a Vadászati Kiállításon, az Amazon Ház Látogató Központban, és 2012 júniusától a Pálmaházban, mely 2016-tól folyamatosan bővült, kiegészült a madárparkkal. A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület. A Helikon Kastélymúzeum küldetése a Festetics-örökség megőrzése, tudományos feldolgozása és bemutatása. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel - olvasható az MTÜ honlapján

Fenékpusztán is hasonló történt

A Festeticsek egykori ménesét és a lótartást bemutató szabadidőközpontként születik újjá Keszthely határában a fenékpusztai majorság - közölte a működtető Helikon Kastélymúzeum az MTI-vel szintén tavaly nyáron. A beruházásra 1,364 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a kastélymúzeum.

A fejlesztés célja a Fenékpusztai Majorság turisztikai attrakcióként való működésének biztosítása, hogy korhű környezetben mutassa be a Festetics család fénykorát, és az idelátogatók ne csupán egy lótartással foglalkozó komplexumot lássanak, hanem egy, a Festeticsek főnemesi rangjához méltó „főúri szabadidő- és pihenőparkot”, amely komplex és élményelemekben gazdag szolgáltatásokat kínál

- olvasható az MTÜ összefoglalójában, amit az uniós turisztikai pályázatról készített 2019-ben.

Megnéztük ezt a közbeszerzést is, hogy mi történt. Nos, a júliusban kihirdett nyertes a Z-PANNON Kft. és az SZ-L Bau Kft. közös ajánlata volt 1,2 milliárd forintos árral. A Z-PANNON tulajdonosa pedig a Telona Zrt.-n keresztül Boros László, aki a szántódpusztai majorságot csinosító Dunántúli Magasépítőben is tulajdonos. A tapolcai SZ-L Bau pedig Szencz Lajos tulajdonában van. A cég főleg Tapolcán aktív, de mostanában inkább várakat építenek. A sümegi püspöki kastélyt például 1,8 milliárd forintból renoválják a Dunántúli Magasépítő Kft.-vel közösen. Szencz Lajos a turizmusban is érdekelt, hiszen az MTÜ Kisfaludy-pályázatán a Ráskó Birtok Kft. nevű cége 81,3 millió forintot nyert, ebből vendégházat alakíthat ki Taliándörögdön. A fenékpusztai majorság fejlesztésére kiírt Helikon-közbeszerzés vesztese az Épkar Zrt. lett, ez a cég a szántódpusztai majorság esetében is hiába próbálkozott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!