<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem Németországba, hanem az Egyesült Államokban exportált az alpesi ország a legtöbbet tavaly.

Tavaly - hetven év után először - nem Németország vezette Svájc legnagyobb exportpiacainak listáját, helyét az Egyesült Államok vette át a svájci vámhivatal keddi közleménye szerint.

Az elmúlt húsz évben az Egyesült Államokba irányuló svájci export megháromszorozódott, és elérte a 47 milliárd svájci frankot (46,17 milliárd eurót). Az export évente 6,3 százalékkal nőtt még a 2008/09-es pénzügyi válság és a koronavírus-járvány idején is.

Főleg a gyógyszer- és vegyipari termékek mentek nagy mennyiségben a tengeren túlra. Fotó: Pixabay
Főleg a gyógyszer- és vegyipari termékek mentek nagy mennyiségben a tengeren túlra. Fotó: Pixabay

A Németországba irányuló svájci export ugyanebben az időszakban átlagosan 2,1 százalékkal nőtt. Svájc harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, Olaszország évente 2,0 százalékkal több svájci exportot fogadott.

Az Egyesült Államokba irányuló svájci export növekedésének fő motorja a vegyi és gyógyszeripari termékek kivitele volt. Az ágazat exportja 4,3 milliárdról 30,1 milliárd svájci frankra nőtt, a teljes kivitel 64 százalékát adta. A világ két legnagyobb gyógyszergyártója, a Roche és a Novartis svájci, az Egyesült Államok pedig a világ legnagyobb és legjövedelmezőbb gyógyszerpiaca. Az élelmiszerek és italok exportjának növekedése lényegesen meghaladta még a gyógyszerek kivitelének növekedési ütemét is, bár volumenben messze elmaradt attól

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.