2020. március 24. 16:49
mfor.hu

Narendra Modi, a világ második legnépesebb államának, India miniszterelnöke ma elrendelte az ország 1,3 milliárd lakosa számára a karantént: az indiaiak három hétig nem mozdulhatnak ki otthonaikbból.

A koronavírus terjedését lelassítandó, a szigorú és kiterjedt intézkedés azután született, hogy tegnap a hatóságok minden belföldi repülőjáratot földre parancsoltak - írja a New York Times.

Az intézkedések ma éjféltől lépnek életbe. Teljes kijárási tilalom lép életbe - mondta Modi.

Minden körzet, minden út, minden falu le lesz zárva, tette hozzá az indiai kormányfő, aki még azt is elmondta, hogy ha nem tudják betartani a kijárási tilalmat 21 napig, az ország 21 évet zuhan vissza az időben.

Az egyetlen lehetőség a távolságtartás (social distancing), hogy távol tartjuk magunkat egymástól - mondta Modi, aki szerint nincs más módja a járvány megfékezésének.

Narendra Modi, indiai minisztelenök bejelenti a kijárási tilalmat Narendra Modi, indiai minisztelenök bejelenti a kijárási tilalmat

A miniszterelnök bejelentése homályban hagyta, hogy a kijárási tilalom idején hogyan jutnak élelmiszerhez és más létszükségleti cikkhez az indiaiak. Modi utalt ugyan a kormány és a civil szervezetek segítségére ebben a kérdésben, de részletekkel nem szolgált.

Bár az indiai koronavírusos esetek száma viszonylag alacsony szinten mozog - 500 körüli esetet jelentettek hivatalosan -, ám attól félnek, hogy a járvány ugyanúgy lecsap majd, mint az Egyesült Államokra, Európára vagy Kínára. Ebben az esetben a katasztrófa nagyobb lenne, mint bárhol máshol.

A miniszterelnök azt is ígérte, hogy kétmilliárd dollárt költenek el orvosi eszközökre, elkülönítő szobákra, ventilátorokara, intenzív osztályokra, vaamint az egészségügyi dolgozók kiképzésére, hogy megbirkózzon az ország a koronavírus-járvánnyal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.