2019. február 14. 07:27

Folynak a tárgyalások a Club Aliga érintett partszakaszának önkormányzati tulajdonba adásáról. 

A napokban jött a hír, hogy a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appennin BLT Kft. megszerezte a balatonvilágosi Club Aliga többségi tulajdonrészét. A PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. a tulajdonában lévő területen túl további mintegy 10 hektáros területen - amelyen a kikötő és a strand található - vagyonkezelői jogot szerzett az államtól.

Mészáros Lőrinc Mészáros Lőrinc

A helyiek aggódnak, hogy elvészhet a joguk a strand ingyenes látogatására. Attól félnek, hogy az új befektetők ellehetetlenítik a Balaton menti partszakasz megközelítését, ingyenes használatát.

Potocskáné Kőrösi Anita jobbikos képviselő ezért levélben fordult a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, Bártfai-Mager Andreához, a helyzet tisztázása érdekében. A képviselő emlékeztetett arra, hogy még Rákosi Mátyás és párttársai idejében sajátították ki ezt a szakasz pártüdülőnek. A terület 2007-es privatizációjakor pedig a helybeli lakosok és az üdülőtulajdonosok jogot szereztek a strand látogatására: ingatlanonként hat darab ingyenes belépőre váltak jogosulttá.

Az érintett terület, mint említettük, jelenleg a PRO-MOT vagyonkezelésében van. A helyi önkormányzat azt szeretné elérni, hogy az állam adja át a településnek a partszakasz tulajdonjogát, mégpedig ingyenes vagyonjuttatás keretében, tekintettel az időközben bekövetkezett állag- és értékromlásra. A területre egyébként az önkormányzatnak elővásárlási joga van - hívja fel a figyelmet a képviselő.

 

A miniszter nevében Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára válaszolt. Ebből kiderül, hogy az önkormányzat jelzése alapján elkezdődtek az egyeztetések a vagyonkezelő céggel, hogy az igényelt ingatlanok tekintetében milyen feltételekkel kerülhet sor a vagyonkezelési szerződés részleges megszüntetésére. Ennél többet nem árulhat el a tárgyalások jelenlegi szakaszában.

Fónagy arra hívja fel továbbá a figyelmet, hogy a magyar állam szerződéses partnere, a PRO-MOT Kft. tulajdonosi hátterének "esetleges" megváltozása önmagában nem érinti a fennálló vagyonkezelési jogviszony tartalmát.

Végül azt közli a képviselővel, hogy a strandhasználatot illetően a kormánynak nincs döntési hatásköre, de általánosságban elmondható, hogy a stranddal vagy fürdővel rendelkező települések esetén az állandó bejelentett lakcímmel rendelkező helyi lakosok a létesítmények szolgáltatásait kedvezményesen vehetik igénybe.

Vagyis a kormány álláspontja szerint fenntartható legalább egy kedvezményes belépő a Club Aliga esetében. A helyi önkormányzat legutóbbi, január 28-i testületi ülésén is szóba került a Club Aliga a jegyzőkönyv szerint. Az ülés elején Fekete Barnabás foglalta össze röviden a megelőző időszak történéseit, itt esett szó arról, hogy a polgármester ismeretei szerint "a PRO-MOT részére hamarosan érkezik a kifizetés és lassan lesz tulajdonosa". (Az Appennin tulajdonszerzésének bejelentésére január 31-én került sor.)

A polgármester arról is beszélt az ülésen, hogy "ha kiderül a pontos tulajdonos, akkor szeretne vele megbeszélni egy találkozót, és meghívni egy hétvégi tájékoztatóra, hogy tájékoztassa a lakosságot, mi várható a korább kedvezményekből."

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.