2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Két hétig tartó változatlanságot követően szerdától mind a benzin, mind a gázolaj literenkénti bruttó átlagára 2-2 forinttal emelkedik. Utóbbinál egyre közelebb a 400 forintos lélektani határ.

Bruttó 2-2 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj átlagára a hazai töltőállomásokon december 16-án, szerdán - tette közzé a holtankoljak.hu. Utoljára két héttel ezelőtt változtak az üzemanyagok jegyzései, akkor is drágulás következett be. Utoljára ilyen sokat a gázolajért július 22-én, míg a benzinért október 21-én kellett fizetni.

Két hetes szünet jött az újabb drágítás. Fotó: MTI
Két hetes szünet jött az újabb drágítás. Fotó: MTI

A mostani emelés következtében szerdától a következő átlagárakkal találkozhatunk a hazai kutakon:

Benzin: 364 forint/liter

Gázolaj: 385 forint/liter.

A két hete megtorpant áremelkedés folytatódása egyértelműen annak tudható be, hogy tovább ralizik felfelé a nemzetközi olaj ára. A hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típus hordójának a jegyzése a múlt héten átlépte az 50 dolláros szintet, s ma délelőtt még feljebb ment. Ez azt jelenti, hogy március - azaz a koronavírus-járvány miatti globális veszélyhelyzet kihirdetése - óta nem volt ilyen magas szinten az árfolyam, ami leginkább a vakcina-engedélyezésekkel magyarázható.

A világpiaci kőolajárak elmúlt heti, mintegy 3 százalékos emelkedését nem tudta ellensúlyozni, hogy a forint folyamatosan erősödik a dollárral szemben, ennek mértéke ugyanis 2 százalékos volt - ez idézte elő a hazai üzemanyagárak mostani drágítását. Igaz, ma a hazai fizetőeszköz további teret nyert a zöldhasúval szemben, így az amerikai deviza egységéért már "csak" 291 forint körüli összeget kell leszurkolni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!