2p

A kormány a Rezsivédelmi Alapból 202 milliárd forintot csoportosít át az Energiaügyi Minisztériumhoz, hogy ellentételezze a negyedik negyedéves rezsivédelmi szolgáltatás költségeit a földgáz egyetemes szolgáltató számára.

A kormány a Rezsivédelmi Alapból 202 milliárd forintot csoportosít át az Energiaügyi Minisztériumhoz - derül ki a tárca lapunkhoz eljutatott közleményéből. A Lantos Csaba által irányított minisztérium ebből az összegből ellentételezi a negyedik negyedéves rezsivédelmi szolgáltatás költségeit a földgáz egyetemes szolgáltató számára. Hasonló átcsoportosítás őrzi meg a távhőkassza pozitív egyenlegét, az év utolsó három hónapjában 53 milliárd forinttal fedezve a távhőszolgáltatók finanszírozását. A rezsicsökkentés további fenntartását a jövő évi költségvetésbe betervezett Rezsivédelmi Alap szolgálja 2024-ben is.

Az ellátás biztonságát a téli hónapokban a betárolt jelentős mennyiségű, 6,3 milliárd köbméteres gázkészlet garantálja. Magyarország ezzel lépést tart az uniós tagállamok átlagosan 97 százalékos tárolói töltöttségével. Fogyasztásarányos adatban azonban a tárca állítása szerint sokkal jobban állunk, a közel kétharmados magyar mutató az európai középértéket több mint kétszeresen múlja felül.

Az elérhető mennyiség meghaladja a megelőző fűtési szezon összes hazai fogyasztásának szintjét. A rendelkezésre álló készlet mintegy 160 százalékát teszi ki a nemzetközi energiaválság előtti év, 2021 teljes lakossági felhasználásának. A hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, a mindenkori igények kiszolgálását a belföldi kitermelés is elősegíti.    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!