2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hitelminősítő nem rontott a besoroláson, de továbbra is negatívan látja az ország gazdaságának a kilátásait.

A hitelminősítő idei harmadik felülvizsgálatának konklúziójáról számolt be, ami egyben az idei utolsó ütemezett verdikt.

A Fitch legutoljára januárban nyúlt érdemben a magyar besoroláshoz, akkor negatívra rontotta kilátásokat. A tényleges besorolást, amivel változatlanul befektetési szinten tartja az országot nem változtatta az év során.

Idén a Standard & Poor’s húzott nagyot, amikor januárban leminősítette az országot. A legjelentősebb hitelminősítőnél továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország, ahogy a Fitch BBB besorolása szerint is.

A Fitch véleménye szerint a keményebb nemzetközi környezet, beleértve a magasabb globális kamatlábakat, az ingadozó energiaárakat és a kulcsfontosságú kereskedelmi partnerek keresletének gyengülését, a politikai megfontolások által befolyásolt szakpolitikai kombinációból eredő sebezhetőségek adódnak.

Az infláció a Fitch által minősített országok közül a legmagasabbak közé tartozik, mivel az árplafonok hatástalannak bizonyultak, és növelték a költségvetési költségeket, míg a monetáris politika transzmisszióját a célzott jelzáloghitel-kamatlábplafonok akadályozzák – írta januárban a hitelminősítő.

Azóta nehéz lenne azt mondani, hogy sok minden változott volna.

Mostani ítéletében a Fitch a korábban is meglévő kockázatokat hozta fel. A negatív kilátások a döntéshozatali környezet és a gazdaságra gyakorolt potenciális tovagyűrűző kockázatokra utalnak.

A váratlanul felmerülő ágazati adók megnehezítik az üzleti környezet működését, a kamattámogatások pedig akadályozzák a monetáris politika transzmisszióját az uniós forrásokkal kapcsolatos tartós bizonytalanság és a kormányzási mutatók tartós romlása közepette.

A finanszírozási környezet azonban kedvezőnek tűnik a jelentős külső kiigazítás után, a makrogazdasági stabilitás visszatérőben van, és a monetáris lazítás zökkenőmentesen halad – értékel a hitelminősítő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!