2p

Örömre adhat okot a KSH friss közlése.

2023 szeptemberében az ipari termelői árak átlagosan 2,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest – közölte kedd reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A belföldi értékesítés árai 7,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,5 százalékkal csökkentek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,7, az exportértékesítési árak 1,6 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 1,7 százalékkal emelkedtek.

Nagy az eltérés a belföldre és külföldre szánt gyártás árai között. Fotó: MTI / Balázs Attila
Nagy az eltérés a belföldre és külföldre szánt gyártás árai között. Fotó: MTI / Balázs Attila

2023 szeptemberében a 2022. szeptemberihez képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 7,8 százalékkal növekedtek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,3, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 15,4 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 4,8 százalékkal emelkedtek.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 7,3, a beruházási javakat gyártókban 4,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 8,0 százalékkal nőttek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 7,5 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,2, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 58,8 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

2023. január–szeptemberben a 2022. január–szeptemberihez képest a belföldi értékesítés árai 34,4, az exportértékesítéséi 2,1 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 12,7 százalékkal voltak magasabbak.

Az augusztusi adatokról itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!