1p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lakossági fogyasztók rendszerhasználati díjai nem emelkedhetnek a nem lakkossági fogyasztóké igen. A hálózati elosztók és az átviteli rendszerirányítók a veszteségeik 85 százalékát kompenzációként megkapják a Rezsivédelmi Alapból.

Nem emelkedhetnek az áramszámlában a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak – jelent meg kedden este a Magyar Közlönyben az erre vonatkozó kormányrendelet. A jogszabály azt is előírja az ármegállapításra jogosult Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) számára, hogy a nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedése a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú.

A szabályozás értelmében a hálózati elosztók és az átviteli rendszerirányítók hálózati veszteség költségeinek 85 százaléka ismerhető el, ezt pedig a Rezsivédelmi Alapon keresztül kell figyelembe venni. Ennek kompenzálására előbbieknél 100, utóbbiaknál 80 milliárd forint áll rendelkezésre kompenzációként.

A hálózati elosztók és az átviteli rendszerirányítók a veszteségeik 85 százalékát kompenzációként megkapják a Rezsivédelmi Alapból. Fotó: Pixabay
A hálózati elosztók és az átviteli rendszerirányítók a veszteségeik 85 százalékát kompenzációként megkapják a Rezsivédelmi Alapból. Fotó: Pixabay

Az MEKH-nak a rendszerhasználati díjakról szóló határozatát viszont a módosítás miatt már nem 30, hanem 25 nappal annak bevezetése előtt közzé kell tennie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!