5p

Szombatra rendkívüli kormányinfót hirdettek Mit, miért tesz a kormány? - címmel. Ezen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is beszél.

13:10 A bankrendszer fogja a kamatstop költségét viselni

A bankrendszer fogja a kamatstop terhét viselni, mondta el a gazdaságfejlesztési miniszter. A 2023 június végéig meghatározott időszakig 80 milliárd forint terhet fog a bankrendszernek jelenteni. Nagy Márton szerint az elmúlt hónapokban megugró kamatláb a bankoknak extraprofitot fog okozni, hiszen a korábban bejelentett extraprofit adó idején jóval alacsonyabb volt a kamatszint. Így a miniszter szerint ez a teher elviselhető lesz a bankok számára.

12:21 Nagy Márton: az infláció rossz dolog

Nagy Márton szerint a mostani emelkedése után csökkenés lesz. Az év végére egyszámjegyű lehet az infláció. Az inflációs pálya jövőre a mostani fordítottja lehet, hiszen a magas értékhez képest jelentős visszaesést prognosztizál Nagy Márton. Szerinte nem csak a monetáris oldalról, de a kormány részéről is nagyon erős intézkedések vannak. Ilyen például az ársapkák rendszere, amelyet személy szerint Nagy Márton nem kedvel, de szerinte ez most ne normális helyzet és ilyenkor rendkívüli intézkedésekre van szükség. A piaci változások nagyon intenzívek, példaként említette, hogy a gázár csökkent az utóbbi hetekben, ez begyűrűzhet az inflációba és ha azt látják, hogy csökken az fogyasztói árak növekedése, akkor majd kivezetik ezeket.

12:15 Otthonfelújítási program

Egy kérdésben van döntés, hogy nem kívánnak spórolni a családokon. Ugyanakkor jelen pillanatban tárgyalnak erről, azt meg fogják vizsgálni, hogy melyik program milyen hatással jár, milyen hatékonyságú és az alapján fognak dönteni.

12:10 Gyármentés, napelemek "megtoredózása

A gyármentő program részeként - ahogy arról beszámoltunk - nagyvállalatok kapnak támogatást. Ennek kapcsán felmerült a napelemek hálózatba való visszatáplálása. Gulyás Gergely szerint, ha az uniós pénzeket (RRF) megkapjuk, akkor a hálózatfejlesztésre is lesz forrás, így azt követően ismét feloldhatják majd ezt. Mindkét miniszter jogosnak tartja, hogy nagyvállalatok kapnak most majd támogatást, miközben a lakosság esetén megvonják ezt a lehetőséget.

12:04 Nem kell külön kérni a kamattámogatást

2000 milliárd értékű jelenleg a változó kamatozású hitelállomány a kkv-knél. Nem kell külön kérni, hanem automatikusan jár majd.

A fix kamatozású hiteleket ez nem érinti, ott továbbra is kedvező kamatozású hitelek vannak.

11:58 Rezsitámogatást kérhetnek a kkv-k

Nagy Márton emlékeztetett rá, hogy október 20-ától lehet jelentkezni a kkv-energiatámogatásra. Erre eddig 1000 kkv már regisztrált, a kormány előzetesen 9000 potenciális jelentkezővel kalkulált. A programban a kormány rezsitámogatást ad idén, beruházási támogatást jövőre - mondta a Nagy Márton.

11:56 Gulyás Gergely az EU-csúcs eredményeit magyarázza

A miniszter elismételte az EU-csúcs eredményeit, Szerinte az EU-s ársapka miatt Magyarország gázellátása veszélybe került volna, ezt sikerült megakadályoznunk. Gulyás Gergely szerint egy jó helyzet alakult ki, hiszen az ellátás most biztosított, és ha árcsökkentés lesz, ezt Magyarország is élvezni fogja.

A piaci árak továbbra is rendkívül magasak, igaz, a nyári csúcshoz képest valamelyest mérséklődtek, reméljük, hogy az EU döntései után majd tovább csökkennek a gázárak, energiaárak - mondta Gulyás Gergely.

11:52 Nagy Márton megmagyarázza az intézkedéseket

A szankciós infláció ellen küzdünk, de úgy, hogy közben fontos, hogy elkerüljük a recessziót - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Ennek érdekében fenn kell tartani a kkv-k működését, hangsúlyozta a miniszter, aminek része a hitelpiac működésének fenntartása. Emiatt a kkv-k részére kamatstopot hirdetnek a változó kamatozású hitelekre. A kamatstop referenciaidőpontja június 28-a, amikor 7,77 százalék volt a 3 hónapos bankközi kamatláb, ma ez a kamatláb 17,69 százalék. A kamatstopot november 15-től vezetik be, de akinek már átárazódott a hitele, annak is segítenek. 2023 július 1-ig lesz érvényben az intézkedés.

11.43 Ezeket jelentette be Gulyás Gergely

A Széchenyi Kártya továbbra is megmarad a KAVOSZ-szal együttműködve. Idén 3,5 százalékos kamaton, míg jövőre 5 százalékos kamatot kell fizetni. A meglévő portfóliót egyszerűsítik, hat kártya marad meg. A kamattámogatást a kormány ki fogja fizetni, így az a cél, hogy a bankok továbbra is finanszírozzák ezeket a hiteleket, és új hiteleket adjanak.

A kormány célja, hogy a bankadót egy fikális eszköz helyett egy ösztönző is legyen. Így amennyiben egy bank hitelez, úgy csökkenhet a fizetendő adó, ha pedig visszafogja a hitelezést, akkor akár több adót is fizethet.

A szerdai napon zajlott kormányülésen született legfontosabb döntésekről számoltak be a jelenlevő miniszterek.

A kormány elemezte a magyar gazdasággal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, így például az inflációt is. Gulyás Gergely

A kormány fel kiván lépni az infláció ellen az MNB-vel karöltve. Fenntartják az árstopokat és a kamatstopot. Ezen túl a következő intézkedéseket hozzák:

  • kiterjesztik a kamatstopot a kkv-kra
  • a Széchényi Kártyaprogramot meghosszabbítják
  • gyármentő programot indítanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!