3p

Minden 16 évesnél idősebb izraeli beoltathatja magát csütörtöktől a koronavírus ellen - jelentette be az izraeli egészségügyi minisztérium.

A tárca közlése szerint a 16 évesnél idősebbek közül bárki kérhet időpontot az oltásra, megnyitották mindenki előtt az oltóhelyeket, de továbbra is elsőbbséget élveznek, hamarabb sorra kerülnek az idősebbek. A minisztérium két héten belül 90 százalékos oltottságot szeretne elérni a hatvanévesnél idősebbek korosztályában.

A koronavírus-járvány okozta válság megoldásában csakis a gyors oltási kampánytól remélik a megoldást az izraeli hatóságok, miután a január 8-án kezdődött harmadik országos zárlat eredménytelenül ért véget, hiszen jelenleg magasabb a naponta azonosított új fertőzöttek száma, mint az elején, és ismét növekszik a fertőzés terjedését jelző reprodukciós ráta is.

A 12-es kereskedelmi tévében megszólaló járványügyi szakértők szerint az oltási kampányt hátráltatja, hogy Izraelben nem lehet elérni a nyájimmunitást a gyermekek beoltása nélkül, a vakcinákat azonban gyermekeknek egyelőre nem adják be, mert nem tesztelték azon a korosztályon. Ezért csakis hosszabb időt igénylő további tanulmányok és tesztek után lehet alkalmazni őket a kisebbeknél, ha már számukra is biztonságosnak bizonyultak.

A hét elején péntek reggel 7 órára tűzték ki a rendkívüli intézkedések, az országos karantén záró időpontját. Az utána következő nyitás lépéseiről összehívott kormányülést Benjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökre halasztotta. A döntéshozatalban teljesen egymásra utalt két politikus, Netanjahu és Beni Ganz védelmi miniszter nem egyeztet egymással, az izraeliek pedig még nem tudják, miként készüljenek a jövő hétre, megnyitnak-e az óvodák, iskolák, munkahelyeikre bemehetnek-e majd.

A Netanjahuval rivalizáló, de vele koalícióban kormányzó Beni Ganz védelmi miniszter a 12-es tévé stúdiójában azzal vádolta Netanjahut, hogy az emberek életével játszik, s Ganz pártjában, a Kék-Fehérben úgy vélik, a kormányfő azért húzza az időt, mert szeretné meghosszabbítani az egyre népszerűtlenebb zárlatot legalább erre a hétvégére.

Szerdán 59 162 embert oltottak be először és 48 246-ot másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 298 233-an (az ország lakosságának 35,79 százaléka) kapták meg az első és 1 906 942-en a második dózis vakcinát is.

Szerdán 85 925 tesztből 7385 vírushordozót azonosítottak, ami 8,9 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 671 459-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 76 986 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1768 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1103-an súlyos állapotban vannak, és 315 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben tavaly február óta 4947-en haltak meg Izraelben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!