3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az izraeli hadsereg győzött, de a stratégáknak le kell szűrniük a tanulságot számos fenyegető politikai folyamatból. De miért karolta föl Kína példátlan határozottsággal a palesztin ügyet? A hét videójában erről beszél Káncz Csaba.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Elhallgattak a fegyverek és újonnan világossá vált: politikai megoldásra vár az izraeli-palesztin viszály.  A 11 napos hadjárat győztese Netanjahu miniszterelnök és az izraeli hadsereg, de Izrael államnak le kell szűrnie a stratégiai tanulságokat az elmúlt napok figyelmeztető jeleiből.

Netanjahu a saját politikai pecsenyéjét sütögeti és két éven belül az ötödik általános választást próbálja kikényszeríteni.  De ennek kapcsán olyan biztonságpolitikai dinamikába kényszerítette Izraelt, amely nem felel meg az ország érdekeinek.

Az izraeli stratégáknak gondosan le kell szűrniük a tanulságot a vegyes etnikumú izraeli városokban felszakadt társadalmi kötőszövetekből, a nyugati nagyvárosok több ezres Izrael-ellenes tüntetéseiből, az Ábrahám Egyezmények fő hiányosságából, és az amerikai demokrata párton belüli forrongásból.

Nem mehetnek el amellett, hogy Kína példátlan határozottsággal állt ki a kétállami megoldás és a gázai blokád feloldása mellett.  Ezzel Peking egyrészt a muszlim világban próbálta ellensúlyozni az ujgurok bánásmódja miatti nemzetközi kritikákat, másrészt globális szereplőként szólalt meg az Egyesült Államokat ellensúlyozva - egyben az egyre erősebb amerikai szélső-baloldali hangokat megerősítve.

A Hamász katonai vereséget szenvedett el, de politikailag megerősödött.  Az izraeli hadsereg kíméletlenül elpusztította földalatti bunkerrendszerét. Az is kiderült, hogy az izraeli hírszerzés lehallgatta a titkos Hamász kommunikációs rendszert és sorra lőtte ki a szervezet parancsnokait.  Politikailag viszont a Hamásznak sikerült meggyengítenie a Palesztin Hatóság befolyását Ciszjordániában is.

Az izraeli média elismerően szólt az EU közös álláspontjával szembemenő szerda magyar kiállásról.  Csütörtökön aztán Budapest álláspontjához igazodva a német, cseh és szlovák külügyminiszter is Izraelbe látogatott és hangsúlyozták az ország jogát az önvédelemre.

A ’Van Jövő’ (Jes Atíd) párt elnökének, Jaír Lapidnak most kevesebb, mint két hete maradt a hadműveletek idején szünetelő koalíciós tárgyalások lezárására, miután május 5-én Reuven Rivlin államfőtől 28 napot kapott a kormányalakításra.

Káncz Csaba videókommentárját itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!