2p

A kedden délelőtt megjelent hírek szerint az orosz hadgyakorlatok miatt az ukrán határ közelébe rendelt állomány egy részét visszavonják.

Kedden délelőtt a BBC arról számolt be, hogy komoly orosz csapatmozgás indult meg az ukrán határ közelében állomásozó kontingensnél. Pontos számok egyelőre nem ismertek, hogy az oroszok mennyi katonát vonnak vissza, ugyanakkor jelenleg az odarendelt 30 ezer belorusz katonával együtt 130 ezer fős kontingens volt az ukrán határnál.

Orosz T–72B3 harckocsik hadgyakorlaton a dél-oroszországi Kadamovszkij gyakorlótéren (Fotó: MTI/AP)
Orosz T–72B3 harckocsik hadgyakorlaton a dél-oroszországi Kadamovszkij gyakorlótéren (Fotó: MTI/AP)

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy megkezdték a felkészülést az állomáshelyükre történő visszatérésre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője Moszkvában azt nyilatkozta, hogy az első vasúti szerelvények és teherautó-konvojok még kedden elindulnak a helyőrségek felé. A bejelentésre egyébként világszerte pozitívan reagáltak a piacok és a rubel árfolyama is erősödni kezdett.

Az elmúlt hetekben több NATO-ország azzal vádolta Moszkvát, hogy az Ukrajna elleni invázió céljából vont össze erőket az ukrán határ közelében, amit az orosz fél valótlan állításnak mintősített. Konasenkov azt is közölte, hogy a Fehéroroszországban a Szövetséges Eltökéltség - 2022 kódnevű hadgyakorlat utolsó szakaszában, február 19-én, a Minszkben akkreditált katonai attasék megfigyelőként vehetnek majd részt Obuz-Lesznyevszkij lőterén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!