3p

Jelentősen, 0,4-0-1,1 százalékponttal csökkent egy hónap alatt a lakáshitelek kamatszintjét befolyásoló mutató, a BIRS (Budapesti Kamatswap Ügyletek) értéke - közölte a money.hu. Közben a Hitelintéző szolgáltatás adatai alapján a lakáshitelek iránti érdeklődés 17 százalékkal nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest. Ha tartós marad ezt a trend, akkor mind a lakáshiteleknél, mind a lakáspiacon élénkülés várható. 

Bár a lakáshitelezési piac még mindig visszafogottnak mondható, vannak az élénkülésre utaló jelek - derül ki a money.hu legfrissebb összeállításából. A lakáshitelek kamatát, teljes hiteldíjmutatóját, ezeken keresztül pedig a havi törlesztőrészlet mértékét nagyban meghatározó mutató, a BIRS (egy éven túli bankközi kamatlábak) értéke számottevő csökkenést mutat - írja közleményében a money.hu.

Az 5 éves BIRS május első napjaiban 0,76-1,1 százalékponttal alacsonyabb volt, mint egy hónappal korábban. A 10 éves mutató 0,39-0,79 százalékponttal, a 20 éves pedig 0,37-0,75 ponttal csökkent az április azonos napjaihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a bankok olcsóbban adhatják az 5, 10 és 20 éves kamatrögzítésű, azaz az adott időszakban fix törlesztőrészletű lakáshiteleket.

Olcsóbbak lesznek a hitelek. Fotó: Depositphotos
Olcsóbbak lesznek a hitelek. Fotó: Depositphotos

“Bár egyelőre korai teljes fordulatról beszélni, a BIRS mutatók csökkenése hozzájárulhat a lakáshitelek iránti kereslet fokozódásához. Ennek első jeleit mi is láttuk áprilisban, az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adatai alapján márciushoz képest ugyanis 17 százalékkal nőtt a lakáshitelek iránt érdeklődők száma” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője pedig hozzátette: “Az elmúlt időszakban a költözést tervezők egy része halogatta a lakásvásárlást, várva arra, hogy a lakáshitelek alacsonyabb szintre kerüljenek. Erre most egyre nagyobb lehetőség mutatkozik. Ebben szerepet kap az is, hogy az infláció lassulása nagyobb ütemre kapcsolt és a forint is jelentősen erősödött az elmúlt időszakban, ami pedig lehetőséget adhat a jegybanknak a monetáris lazításra. A lakásvásárlók tűkön ülve várják a kamatok csökkenését, aminek a feltételei egyre inkább javulnak. Ha az emberek bátrabban terveznek hitelfelvétellel, az a lakáspiaci forgalmat is élénkítheti.

A lakáshitel-felvételt tervezőknek komoly segítséget nyújt a Hitelintéző szolgáltatás, amely a vevő anyagi helyzetének megfelelően, egyénre szabva mutatja be a megvásárolni tervezett ingatlan optimális finanszírozását, a lehetséges lakáshitel-konstrukciókat, beleértve az államilag támogatott megoldásokat. Ez azért fontos, mert a banki ajánlatok között továbbra is jelentős eltérések vannak. Május elején a money.hu kalkulátora szerint például a 20 millió forintos, 20 éves futamidejű - végig fix törlesztésű - lakáshitelek közül a legolcsóbbnál a havi törlesztő 172 ezer forint, míg a drágább verziók esetében 180-193 ezer forint is lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!