<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Októberben a járvány miatti újabb korlátozások léptek életbe Magyarországon és a legfontosabb felvevőpiacokon is. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a magyar ipart ez érdemben nem befolyásolta, kis mértékben növekedni tudott éves összevetésben is.

2020 októberében az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint, számolt be a KSH. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest a bővülés 2,8 százalékos volt.

Ugyanakkor, ha az év első tíz hónapját nézzük, akkor nem maradt nyomtalanul a járvány okozta válság, hiszen ebben az időszakban 8,2 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az áprilisi mélyponthoz képest ugyanakkor rendkívül látványos volt a kilábalás, hiszen az akkori volumenhez képest 66 százalékkal nőtt az ipari termelés.

 

Noha a fontosabb szektorok között volt olyan, amely visszaeséssel zárt októberben, például az élelmiszeripar (élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása), a két legnagyobb súlyú iparágban tovább folytatódott a javulás. Októberben a KSH adatai szerint a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is bővült.

A magyar ipar szempontjából az októberi adaton túl egyébként is biztató, hogy a legfontosabb exportpiacunkról péntek reggel egy újabb pozitív hír érkezett. A német feldolgozóipari megrendelések ugyanis október a hatodik egymást követő hónapban nőttek - közölte a Destatis szövetségi statisztikai hivatal pénteken.

A feldolgozóipari megrendelések 2,9 százalékkal nőttek októberben, kiigazítva a szeptemberi, felfelé módosított 1,1 százalékos bővülés után a Destatis szerint. A növekedés abból a szempontból is kedvező, hogy meghaladta az elemzői konszenzust. A The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok ugyanis arra számítottak, hogy az októberi megrendelések 1,1 százalékos ütemben növekednek a hónaphoz képest.

2018-ban és 2019-ben a német és a magyar ipar mozgása elvált egymástól, hiszen előbbi nem tudott érdemi növekedést felmutatni, míg nálunk elsősorban a folyamatosan bővülő járműgyártásnak köszönhetően nőtt a volumen. Ugyanakkor a szakértők az elmúlt hónapokban többször jelezték, hogy a magyar autóipar szempontjából kulcsfontosságú, hogy Németországban milyen irányt vesznek a gazdasági folyamatok. Az persze kérdés, hogy a járvány miatti intézkedések a novemberi és a decemberi adatokat miként befolyásolják, összességében – például az oltások megkezdése miatt – pozitív kép kezd kialakulni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.