Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Októberben a járvány miatti újabb korlátozások léptek életbe Magyarországon és a legfontosabb felvevőpiacokon is. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a magyar ipart ez érdemben nem befolyásolta, kis mértékben növekedni tudott éves összevetésben is.

2020 októberében az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint, számolt be a KSH. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest a bővülés 2,8 százalékos volt.

Ugyanakkor, ha az év első tíz hónapját nézzük, akkor nem maradt nyomtalanul a járvány okozta válság, hiszen ebben az időszakban 8,2 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az áprilisi mélyponthoz képest ugyanakkor rendkívül látványos volt a kilábalás, hiszen az akkori volumenhez képest 66 százalékkal nőtt az ipari termelés.

 

Noha a fontosabb szektorok között volt olyan, amely visszaeséssel zárt októberben, például az élelmiszeripar (élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása), a két legnagyobb súlyú iparágban tovább folytatódott a javulás. Októberben a KSH adatai szerint a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is bővült.

A magyar ipar szempontjából az októberi adaton túl egyébként is biztató, hogy a legfontosabb exportpiacunkról péntek reggel egy újabb pozitív hír érkezett. A német feldolgozóipari megrendelések ugyanis október a hatodik egymást követő hónapban nőttek - közölte a Destatis szövetségi statisztikai hivatal pénteken.

A feldolgozóipari megrendelések 2,9 százalékkal nőttek októberben, kiigazítva a szeptemberi, felfelé módosított 1,1 százalékos bővülés után a Destatis szerint. A növekedés abból a szempontból is kedvező, hogy meghaladta az elemzői konszenzust. A The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok ugyanis arra számítottak, hogy az októberi megrendelések 1,1 százalékos ütemben növekednek a hónaphoz képest.

2018-ban és 2019-ben a német és a magyar ipar mozgása elvált egymástól, hiszen előbbi nem tudott érdemi növekedést felmutatni, míg nálunk elsősorban a folyamatosan bővülő járműgyártásnak köszönhetően nőtt a volumen. Ugyanakkor a szakértők az elmúlt hónapokban többször jelezték, hogy a magyar autóipar szempontjából kulcsfontosságú, hogy Németországban milyen irányt vesznek a gazdasági folyamatok. Az persze kérdés, hogy a járvány miatti intézkedések a novemberi és a decemberi adatokat miként befolyásolják, összességében – például az oltások megkezdése miatt – pozitív kép kezd kialakulni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.