3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Októberben a járvány miatti újabb korlátozások léptek életbe Magyarországon és a legfontosabb felvevőpiacokon is. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a magyar ipart ez érdemben nem befolyásolta, kis mértékben növekedni tudott éves összevetésben is.

2020 októberében az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint, számolt be a KSH. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest a bővülés 2,8 százalékos volt.

Ugyanakkor, ha az év első tíz hónapját nézzük, akkor nem maradt nyomtalanul a járvány okozta válság, hiszen ebben az időszakban 8,2 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az áprilisi mélyponthoz képest ugyanakkor rendkívül látványos volt a kilábalás, hiszen az akkori volumenhez képest 66 százalékkal nőtt az ipari termelés.

 

Noha a fontosabb szektorok között volt olyan, amely visszaeséssel zárt októberben, például az élelmiszeripar (élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása), a két legnagyobb súlyú iparágban tovább folytatódott a javulás. Októberben a KSH adatai szerint a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is bővült.

A magyar ipar szempontjából az októberi adaton túl egyébként is biztató, hogy a legfontosabb exportpiacunkról péntek reggel egy újabb pozitív hír érkezett. A német feldolgozóipari megrendelések ugyanis október a hatodik egymást követő hónapban nőttek - közölte a Destatis szövetségi statisztikai hivatal pénteken.

A feldolgozóipari megrendelések 2,9 százalékkal nőttek októberben, kiigazítva a szeptemberi, felfelé módosított 1,1 százalékos bővülés után a Destatis szerint. A növekedés abból a szempontból is kedvező, hogy meghaladta az elemzői konszenzust. A The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok ugyanis arra számítottak, hogy az októberi megrendelések 1,1 százalékos ütemben növekednek a hónaphoz képest.

2018-ban és 2019-ben a német és a magyar ipar mozgása elvált egymástól, hiszen előbbi nem tudott érdemi növekedést felmutatni, míg nálunk elsősorban a folyamatosan bővülő járműgyártásnak köszönhetően nőtt a volumen. Ugyanakkor a szakértők az elmúlt hónapokban többször jelezték, hogy a magyar autóipar szempontjából kulcsfontosságú, hogy Németországban milyen irányt vesznek a gazdasági folyamatok. Az persze kérdés, hogy a járvány miatti intézkedések a novemberi és a decemberi adatokat miként befolyásolják, összességében – például az oltások megkezdése miatt – pozitív kép kezd kialakulni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!