3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar gazdaság idén visszatér a tartós növekedési pályára, a foglalkoztatás továbbra is magas, a munkanélküliségi ráta alacsony lesz - mondta a pénzügyminiszter szerdán Budapesten, a Magyarországról szóló OECD-országtanulmány bemutatóján.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány és a nemzetközi hitelminősítők értékelésével összhangban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development) is arra számít, hogy a magyar gazdaság az uniós átlag felett teljesíthet a következő években.

Hozzátette, hogy az OECD-országtanulmány idén 2,4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít, vagyis majdnem akkorát, mint amit a kormány vár.

Varga Mihály optimista. Fotó: Facebook
Varga Mihály optimista. Fotó: Facebook

Szerinte a magyar gazdaság teljesítménye 5 százalékkal haladja meg már most a járvány előtti szintet, miközben az EU-tagállamok átlaga 3,5 százalék. Egyetértés látszik a kormány és az OECD között abban is, hogy a költségvetési hiányt csökkenteni, az egyensúlyi mutatókat javítani kell.

Hozzátette: Magyarország a következő években csökkentheti államadósságát, így mérséklődhetnek a kamatkiadásai, a zöld átállásnak pedig a nyertese lehet, ha a kormány terveinek megfelelően az energiatermelés és energiatárolás élmezőnyébe kerül.

Az OECD magyarországi látogatáson tartózkodó főtitkára arról beszélt, hogy Magyarország sikeresen épített föl exportorientált gazdaságot, a foglalkoztatás pedig szintén kedvező folyamatokat vetít előre, hiszen 15 éve az itteni adatok még a legrosszabbak, ma viszont a legjobbak közé tartoznak.

Mathias Cormann üdvözölte az infláció csökkentését, de úgy vélekedett, hogy a kockázatokat továbbra sem szabad lebecsülni, a jegybanknak mindig készen kell állnia megfelelő lépések megtételére, ha a külső körülmények miatt erre szükség lenne.

Az OECD számításai szerint Magyarországon a reálbérek és a kivitel volumene emelkedni fog, a gazdasági helyreállítás folytatódik. Exportorientált államként Magyarországnak most az a legfontosabb, hogy fokozza a termelékenységet, a versenyképességet, a technológia térnyerését, fejlessze a közlekedési és a telekommunikációs infrastruktúrát - tette hozzá a főtitkár.

Mathias Cormann jelentős eredményeket vár a kormány korrupcióellenes intézkedéseitől, az egyenlő esélyek biztosítása érdekében pedig célzott intézkedéseket sürgetett. Szorgalmazta egyúttal a zöld átállás gyorsítását, valamint az oktatásban rejlő lehetőségek jobb kihasználását, ezek ugyanis - mint mondta - szintén hozzájárulhatnak a gazdasági fejlődéshez.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!