5p

Az kaphatja meg, aki a második oltást is megkapta, valamint az, aki már igazoltan felgyógyult a betegségből.

A tegnapi ülésén arról döntött a kormány, hogy a magyar állam bevezeti a védettséget igazoló okmányt,

jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Az okmányt az kaphatja meg, aki mindkét koronavírus-elleni oltást megkapta, illetve az, aki már igazoltan felgyógyult a betegségből. Az okmánynak nem lesz érvényességi ideje, mert a tudomány még nem állapította meg, hogy pontosan meddig tart a betegséggel szembeni védettség vakcinázás, illetve felgyógyulás után. A dokumentumban ezért az első csoport esetén a második oltás beadásának időpontját rögzítik, a második csoportnál pedig a kórház elhagyásának az időpontját.

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón (Fotó: MTI)
Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón (Fotó: MTI)

Annak is lehet ilyen okmánya, akinek volt pozitív PCR-tesztje, de ebben az esetben csak onnantól, ha már utána volt egy negatív tesztje is. Ha negatív tesztje nincs, akkor is lehet okmánya, de ebben az esetben a követelmény, hogy a pozitív tesztjét követően az illető tudja le a házi karantént. Ha ez megvan, akkor még kell várnia 10 napot, aztán kaphatja meg az okmányt.

Az is igényelhet majd ilyen igazolványt, aki tünetmentesen esett át a betegségen. Nekik vérvizsgálatot kell majd csináltatniuk, és ha az kimutatja a vérben az antitestek jelenlétét, akkor lehet okmányt igényelni. Ebben az esetben a dokumentum kiállíttatása pénzbe kerül, míg a korábban leírt esetekben ez ingyenes lesz. Az okmány kiállítását a vértesztes megoldás esetén a vérteszt elvégzését követő négy hónapon belül lehet kezdeményezni.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy a védettséget igazoló okmány milyen jogosultságokat biztosít majd a tulajdonosainak.

Vakcinahelyzet

A Miniszterelnökséget vezető miniszer a vakcinahelyzetről még a védettséget biztosító okmány bejelentése előtt beszélt. Gulyás azt mondta, a szerdai kormányülésen úgy értékelték a járványhelyzetet, hogy a novemberben bevezetett korlátozások sikeresek voltak, de itthon is gyorsan terjed a koronavírus brit mutánsa, Európában többhelyütt ráadásul már a harmadik hullám is megérkezett, ezért Magyarországon is fennáll a betegszám növekedési lehetősége.

Eddig itthon 294 624 ember kapott koronavírus-ellenes oltást, ebből 117 ezer ember már a másodikat is megkapta. Ma átlépjük a 300 ezret az oltottak számában, mondta Gulyás. A négy budapesti oltóponton "ma és holnap" kezdik el vakcinázni a 75 évnél fiatalabb, krónikus betegséggel nem rendelkező embereket, ők a Szputnyik V vakcinát kapják. A háziorvosok országszerte 30 ezer ember beoltására elegendő AstraZeneca-vakcinát kaptak, ezzel a 60 évnél nem idősebbeket tudják beoltani.

Bár Magyarország minden az Európai Unió által felkínált lehetőséggel élt, és mindenből a maximális darabszámot kötötte le, az uniós vakcinabeszerzés még mindig viszonylag lassú, mondta Gulyás.

Eddig 19 millió 737 ezer adagot kötöttünk le. Ha csak ez itt lenne, akkor majdnem 9 millió 900 ezer embert be tudnánk oltani.

A Szputnyik V-ből 2 millió adagot kötöttünk le - ez tehát 1 millió ember vakcinázására elég - , ebből februárban 200 ezer adag érkezését várja a kormány. A Sinopharm oltószeréből a jövő héten várhatóan megérkezik 500 ezer adag. A kormány további gyártókkal is tárgyal.

Jövő héten indul az újabb nemzeti konzultáció

- jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Mint ismert, ezt a konzultációt online vezeti le a kormány, mert úgy gyorsabb. A témája az ország újranyitása lesz, várhatóan a nyitás időpontjára kérdez majd rá, illetve arra, hogy egyszerre vagy szakaszosan történjen-e majd. Szentkirályi most elárulta, hogy ez a konzultáció a vakcinainfo.gov.hu-n zajlik majd.

A gazdaság újraindítása

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány az elégedetlenségek miatt múlt héten döntött a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáról. Ezt, mint mondta, sikeresen meg is oldották egy hét alatt: az igényelt 40 milliárd forintnyi támogatásból 36 milliárdot megítéltek, ebből pedig 30,5 milliárdot már ki is fizettek. A beérkezett igények 90 százalékát elbírálták.

A továbbiakban Gulyás már ismert dolgokról beszélt. Emlékeztetett: a január elsején kezdődött gazdaság-újraindítási akcióterv április elsejéig tart. Az intézkedések között említette a lakásáfa 5 százalékosra való visszamérséklését, a 6 millió forintos, kedvezményes lakásfelújítási hitel bevezetését, melyből 3 millió forint vissza nem térítendő. Megindult a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 évnél fiatalabbak pedig 2022 januárjától szja-mentességet kapnak, mely Gulyás elmondása szerint olyan, mint egy "16 százalékos béremelés." A kisvállalkozások 10 millió forintos kamatmentes hitelt igényelhetnek 10 évre, 3 éves moratóriummal, és a törlesztés a moratórium után is kamatmentes marad.

Az április elsejével induló újabb gazdaság-felpörgetési időszakban a felsőoktatás kerül a középontba, mely fejlesztésére körülbelül 1500 milliárd forintot fordít majd a kormány az EU-s helyreállítási alap forrásaiból. Ezt követően a zöldenergiás fejlesztések, a gazdaság digitalizálása és a körforgásos gazdaság fejlesztése kerül a középpontba, és elkezdődik a nagy agrár- és vidékfejlesztési stratégia megvalósítása is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!