<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az kaphatja meg, aki a második oltást is megkapta, valamint az, aki már igazoltan felgyógyult a betegségből.

A tegnapi ülésén arról döntött a kormány, hogy a magyar állam bevezeti a védettséget igazoló okmányt,

jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Az okmányt az kaphatja meg, aki mindkét koronavírus-elleni oltást megkapta, illetve az, aki már igazoltan felgyógyult a betegségből. Az okmánynak nem lesz érvényességi ideje, mert a tudomány még nem állapította meg, hogy pontosan meddig tart a betegséggel szembeni védettség vakcinázás, illetve felgyógyulás után. A dokumentumban ezért az első csoport esetén a második oltás beadásának időpontját rögzítik, a második csoportnál pedig a kórház elhagyásának az időpontját.

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón (Fotó: MTI)
Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón (Fotó: MTI)

Annak is lehet ilyen okmánya, akinek volt pozitív PCR-tesztje, de ebben az esetben csak onnantól, ha már utána volt egy negatív tesztje is. Ha negatív tesztje nincs, akkor is lehet okmánya, de ebben az esetben a követelmény, hogy a pozitív tesztjét követően az illető tudja le a házi karantént. Ha ez megvan, akkor még kell várnia 10 napot, aztán kaphatja meg az okmányt.

Az is igényelhet majd ilyen igazolványt, aki tünetmentesen esett át a betegségen. Nekik vérvizsgálatot kell majd csináltatniuk, és ha az kimutatja a vérben az antitestek jelenlétét, akkor lehet okmányt igényelni. Ebben az esetben a dokumentum kiállíttatása pénzbe kerül, míg a korábban leírt esetekben ez ingyenes lesz. Az okmány kiállítását a vértesztes megoldás esetén a vérteszt elvégzését követő négy hónapon belül lehet kezdeményezni.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy a védettséget igazoló okmány milyen jogosultságokat biztosít majd a tulajdonosainak.

Vakcinahelyzet

A Miniszterelnökséget vezető miniszer a vakcinahelyzetről még a védettséget biztosító okmány bejelentése előtt beszélt. Gulyás azt mondta, a szerdai kormányülésen úgy értékelték a járványhelyzetet, hogy a novemberben bevezetett korlátozások sikeresek voltak, de itthon is gyorsan terjed a koronavírus brit mutánsa, Európában többhelyütt ráadásul már a harmadik hullám is megérkezett, ezért Magyarországon is fennáll a betegszám növekedési lehetősége.

Eddig itthon 294 624 ember kapott koronavírus-ellenes oltást, ebből 117 ezer ember már a másodikat is megkapta. Ma átlépjük a 300 ezret az oltottak számában, mondta Gulyás. A négy budapesti oltóponton "ma és holnap" kezdik el vakcinázni a 75 évnél fiatalabb, krónikus betegséggel nem rendelkező embereket, ők a Szputnyik V vakcinát kapják. A háziorvosok országszerte 30 ezer ember beoltására elegendő AstraZeneca-vakcinát kaptak, ezzel a 60 évnél nem idősebbeket tudják beoltani.

Bár Magyarország minden az Európai Unió által felkínált lehetőséggel élt, és mindenből a maximális darabszámot kötötte le, az uniós vakcinabeszerzés még mindig viszonylag lassú, mondta Gulyás.

Eddig 19 millió 737 ezer adagot kötöttünk le. Ha csak ez itt lenne, akkor majdnem 9 millió 900 ezer embert be tudnánk oltani.

A Szputnyik V-ből 2 millió adagot kötöttünk le - ez tehát 1 millió ember vakcinázására elég - , ebből februárban 200 ezer adag érkezését várja a kormány. A Sinopharm oltószeréből a jövő héten várhatóan megérkezik 500 ezer adag. A kormány további gyártókkal is tárgyal.

Jövő héten indul az újabb nemzeti konzultáció

- jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Mint ismert, ezt a konzultációt online vezeti le a kormány, mert úgy gyorsabb. A témája az ország újranyitása lesz, várhatóan a nyitás időpontjára kérdez majd rá, illetve arra, hogy egyszerre vagy szakaszosan történjen-e majd. Szentkirályi most elárulta, hogy ez a konzultáció a vakcinainfo.gov.hu-n zajlik majd.

A gazdaság újraindítása

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány az elégedetlenségek miatt múlt héten döntött a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáról. Ezt, mint mondta, sikeresen meg is oldották egy hét alatt: az igényelt 40 milliárd forintnyi támogatásból 36 milliárdot megítéltek, ebből pedig 30,5 milliárdot már ki is fizettek. A beérkezett igények 90 százalékát elbírálták.

A továbbiakban Gulyás már ismert dolgokról beszélt. Emlékeztetett: a január elsején kezdődött gazdaság-újraindítási akcióterv április elsejéig tart. Az intézkedések között említette a lakásáfa 5 százalékosra való visszamérséklését, a 6 millió forintos, kedvezményes lakásfelújítási hitel bevezetését, melyből 3 millió forint vissza nem térítendő. Megindult a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 évnél fiatalabbak pedig 2022 januárjától szja-mentességet kapnak, mely Gulyás elmondása szerint olyan, mint egy "16 százalékos béremelés." A kisvállalkozások 10 millió forintos kamatmentes hitelt igényelhetnek 10 évre, 3 éves moratóriummal, és a törlesztés a moratórium után is kamatmentes marad.

Az április elsejével induló újabb gazdaság-felpörgetési időszakban a felsőoktatás kerül a középontba, mely fejlesztésére körülbelül 1500 milliárd forintot fordít majd a kormány az EU-s helyreállítási alap forrásaiból. Ezt követően a zöldenergiás fejlesztések, a gazdaság digitalizálása és a körforgásos gazdaság fejlesztése kerül a középpontba, és elkezdődik a nagy agrár- és vidékfejlesztési stratégia megvalósítása is.